Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Október 04. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

Egészségfejlesztési programot indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Egészségfejlesztési programot indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Uniós forrásból komplex egészségfejlesztési programot indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hogy a legszegényebb településeken élő családoknak is elérhetővé tegyék az egészségügyi ellátásokat.

A szeretetszolgálat az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, a program lehetővé teszi, hogy a jövőben mobil rendelőkben telemedicina is segíti a vizsgálatok elvégzését. Helyi egészségügyi pontokon szervezik a betegek további kezelését, saját laboratóriumban vizsgálják a mintákat, valamint a máltai szeretetszolgálat gyógyszeradagoló és csomagoló központjában személyre szabottan állítják össze a terápiákhoz szükséges gyógyszeradagokat.

A program egyik részeként gyógyszeradagoló és csomagoló központot hoznak létre Bicskén. A létesítmény a legszegényebb településeken élő emberek gyógyszerellátását teheti folyamatossá, biztonságossá. A megépülő központban névre szólóan, napszakoknak megfelelően, a szükséges dózisban, gyógyszerész ellenőrzése mellett automatizáltan csomagolják tasakokba a gyógyszereket, amelyek közvetlenül a beteghez kerülnek.

Többfunkciós épületben kap helyet a központ, a vérkép-, klinikai, kémiai, molekuláris- és mikrobiológiai vizsgálat elvégzésére alkalmas laboratóriummal és a telemedicina központtal együtt. A laboratóriumban az első nyolc hónapban mintegy 200 ezer mintán végeznek majd vizsgálatot, amelyeket a felzárkózó településekről a szeretetszolgálat erre a célra kialakított autóival szállítanak a bicskei centrumba.

A projekt részeként nyolc, mobil egészségügyi központként kialakított, a legmodernebb orvostechnikai eszközökkel felszerelt gépjármű áll forgalomba, amelyek teljesértékű orvosi rendelőként üzemelnek, valamint négy személyautó, amelyek olyan helyszínekre érkeznek a felszerelésekkel és személyzettel, ahol van szabad rendelő, de nincs orvos vagy szakszemélyzet. A mobil rendelőkben egészségügyi asszisztens végzi az alapvizsgálatokat, az orvos online keresztül kapcsolódik be az ellátásba. A vizsgálatokba az online kapcsolattal további szakorvos bevonására is lehetőség van. A betegek további szakellátóba vagy kórházba jutásának megszervezését a helyi viszonyokat jól ismerő, a Máltai Egészség Pontokon dolgozó regionális egészségügyi koordinátorok segítik. Az egészségpontok öt felzárkózó településen a Jelenlét Pontok mellett, azokkal együttműködve jönnek létre, ahol a településen élők az egészségüggyel kapcsolatos információkhoz juthatnak. Emellett a központok feladata, hogy támogassák a mozgó rendelők szűréseinek megszervezését a régióban és prevenciós és programokat szervezzenek.

Azért, hogy a felzárkózó településeken élő betegek hozzájuthassanak a vizsgálatokon felírt gyógyszerekhez, a szeretetszolgálat gyógyszerelést alakít ki, melynek legfontosabb eleme a Bicskén létrehozandó gyógyszeradagoló és csomagoló központ.

A program másik részében évente mintegy kétezer gyermek vizsgálatára alkalmas új gyermekszemészeti programot indít és újabb szűrőbuszt állít szolgálatba a szeretetszolgálat. A két szűrőbusz 2023 januárjában kezdi meg munkáját, és a tervek szerint a program első évében a mozgó egészségügyi központként kialakított járművekben több mint 3000, a két szemészeti szűrőbuszban több mint kétezer pácienst vizsgálnak majd meg.

A gyógyszeradagoló és csomagoló központ beruházásaira az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból (EFOP) 6,3 milliárd forint, míg a program másik részére ugyancsak az EFOP forrásaiból csaknem 10 millió forint támogatás jut.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.