Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Május 21. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: Bodó Imre

Egy Mária szobor története…

Egy Mária szobor története…

A szobrot a 60-as években lápafői fiatalok megrongálták. Mária fejét leverték, azóta is így volt látható a szakcsi út mentén. Az önkormányzat tavaly döntött a szobor újbóli felállításáról.

Lápafő Tolna megye nyugati szélén található református község. Történetével most nem kívánok részletesen foglalkozni, csak annyit jegyeznék meg, hogy a törökök kiűzése után megmaradt lakossághoz a Zala megyei Becsvölgyéből érkeztek református telepesek az 1710-es években. Ez az egyetlen település a környéken, mely megőrizte hitét a környező falvak hívei mind visszatértek a katolikus vallásra. Természetesen pár katolikus család is élt a múltban és ma is él, erről tanúskodik a Mária szobor, a lápafői lakosok ma is „Mária képe” néven tisztelik.
A szobor történetéhez egy legendát is őriznek a faluban, melyet Kirtyán Károly polgármester úr hallott a faluban és azt fel is tette az önkormányzat honlapjára. De jómagam még a 70-es évek elején hallottam Balla Mihály (1912-1990) lápafői helytörténeti kutatótól ezt a mondát.
Lápafőnek több kisnemese is volt, többek között a katolikus Takács Pál. Neki volt egy szép leánya Mária, aki beleszeretett egy hozzá nem illő jobbágy fiúba. A szülők azonban tiltották ezt a szerelmet. A lány végső elkeseredésében öngyilkos lett, belevetette magát a kútba. A szülők ennek az emlékműnek az elődjét emeltették Mária leányuk emlékére. A szobrot a 60-as években lápafői fiatalok megrongálták. Mária fejét leverték, azóta is így volt látható a szakcsi út mentén. Az önkormányzat tavaly döntött a szobor újbóli felállításáról.
Jómagam Kirtyán Károly polgármesternek és Bognár Dezső alpolgármesternek Tövisháti András restaurátor, szobrászt ajánlottam, aki helyre is állította, illetve megújította a szobrot. Amikor Tövisháti András barátom meglátta a szobrot, azt mondta, hogy ezt a szobrot ismeri. Fácánkerten is áll egy un. Mária oszlop. Az ottani szobrot 1828-ban állították és valószínű, hogy a lápafőinek is ugyanaz a személy az alkotója. Minden bizonnyal egyidőszakban is készültek. Mivel Lápafő református község igy erről pontos adat nem áll rendelkezésre az egyházközség irattárában.
A Takács név hallatán eszembe jutott Takáts Gyula kaposvári költő, író, aki még 1984-ben említette nekem lápafői származását. Elődei földje vesztett kisnemesek voltak. Minden bizonnyal üknagyapja volt az említett Takács Pál. Nagyapja már férfiöltöny- készítőként tevékenykedett Tabon. Édesapja tanár lett, aki a kaposvári Polgári Iskolában volt történelem, testnevelő tanár. Többek között ott tanította Fekete Istvánt a későbbi híres magyar írót is.
Ezek az adatok újabb adalékok a kis község történetéhez, mely köztudottan ősrégi magyar település.
Az elkészült Mária szobrot 2019. május 18-án Bartha Zsolt szakcsi római katolikus plébános áldotta meg, majd Kirtyán Károly polgármester és jómagam, mint helytörténész adtuk át Lápafő lakosságának. A kis falu újabb értéke közadakozásból és önkormányzati hozzájárulásból valósulhatott meg.

Dombóvár, 2019. május 18.

Bodó Imre helytörténész

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.