Városlista
2020. május 27, szerda - Hella

Hírek

2011. Október 14. 07:45, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Egyesítették az orvostudomány két 'Szent Grálját'

Egyesítették az orvostudomány két 'Szent Grálját'

A tudósok bejelentették, hogy első alkalommal sikerült embereket egyidejűleg génterápiával és őssejtterápiával is kezelni - vagyis egyesíteni az orvostudomány két 'Szent Gráljának' tartott technológiát.

A beszámolók szerint a módszernek köszönhetően egy napon a genetikai betegségben szenvedőket saját sejtjeikkel gyógyíthatják majd az orvosok.

A kísérletek során a tudósok egy májbetegségben szenvedő pácienstől vett őssejtben létrejött mutációt voltak képesek korrigálni. A szakemberek szerint ez hatalmas előrelépést, mivel jelenleg genetikai betegségben szenvedő emberek őssejtjeit nem tudják terápiás célokra felhasználni, mivel ezek a sejtek is tartalmazzák a hibás genetikai kódot, amely eredetileg a pácienst megbetegítette - írja a Nature.

A kísérletben részt vevő alany májcirrózisban szenvedett - ez az egyik leggyakoribb genetikai eredetű kór Európában, amely minden 2000. embert érinti. A betegtől származó őssejtből molekuláris szikével vágták ki a mutációt okozó szakaszt, és javították ki a hibát - végül májsejtté alakították, hogy ellenőrizzék az eredményt.

A tudósok elmondták: a májsejtek tökéletesen működtek, genetikai mutációnak nyomát sem mutatták, vagyis az eljárás sikeres volt. Sőt, a sejteket egerekbe is beültették, ahol a beavatkozás után 6 héttel sem volt velük probléma. A módszer azonban egyelőre nagyon kezdeti stádiumban jár, és már több aggály is felmerült vele szemben - ezeket próbálják majd eloszlatni a tudósok a további kísérletek során.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 27. 16:49, szerda | Belföld

Anyukák, a (szuper)hősök címmel készült videó

Négy családszervezet fogott össze az édesanyákért, hogy az ő nem mindennapi cselekedetüket megmutassák az országnak. Online játékkal és közös videóval is készülnek.

2020. Május 27. 12:02, szerda | Belföld

Magyarország harmadszor is bekerült a legkedveltebb befektetési helyszínek közé

Tavaly 101 beruházás érkezett Magyarországra.

2020. Május 27. 11:02, szerda | Belföld

Több száz milliónyi vagyont zsarolt ki saját ügyfelétől egy ügyvéd

Bűnszövetségben, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt indított nyomozást a Fővárosi Nyomozó Főügyészség egy saját ügyfelét megkárosító budapesti ügyvéd és társai ellen;

2020. Május 27. 10:36, szerda | Belföld

Hatodik emeletről akart leugrani egy őrjöngő nő

Háztetőről akart leugrani egy 43 éves nő Kecskeméten kedden. Végül a rendőröknek sikerült biztonságba helyezni.