Városlista
2022. június 25, szombat - Vilmos

Hírek

2015. Február 05. 08:23, csütörtök | Életmód
Forrás: Rákbetegek Országos Szervezete

Egyharmadával több lesz az új rákos megbetegedés

Egyharmadával több lesz az új rákos megbetegedés

Tíz év múlva évente egyharmadával több lesz az új rákos megbetegedés a világban, prevencióval azonban jelentősen javítható ez a statisztika. Az esetek felében megelőzhető lenne a veszélyes kór.

Évente a világban több mint 14 millió embernél diagnosztizálnak rákot, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-es jelentése szerint ez a szám az elkövetkező években tovább növekszik: az előrejelzések szerint 2025-re eléri a 19 milliót, 2034-re pedig a 22 milliót. A Rákbetegek Országos Szervezete a szűrések fontosságára hívja fel a magyarok figyelmét február 4-én, a Rákellenes Világnapon.

Magyarországon minden évben 100 ezerből 282 embernél állapítanak meg valamilyen daganatos betegséget. Legmagasabb arányban a mellrákos megbetegedések fordulnak elő, közel 100 ezerből 57 nőt érintve. Ezt követi szorosan a tüdődaganat, amely 100 ezerből 52 ember életét veszélyezteti, majd a prosztatadaganat: ez minden 100 ezerből 32 férfi életét keseríti meg.

Nem igaz azonban az a vélekedés, hogy a rákkal szemben tehetetlenek vagyunk. A WHO jelentése is hangsúlyozza, hogy jelenleg a rákos esetek körülbelül fele megelőzhető lenne az életmód megváltoztatásával: a dohányzás elhagyásával, az alkoholfogyasztás csökkentésével, egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással, szűrővizsgálatokkal és a vírus okozta daganatos betegségek elleni oltások segítségével. Az összes daganatos megbetegedés 10 százaléka ugyanis vírusos eredetű, az összes daganatos megbetegedés mintegy 6,5-7 százalékát okozza a HPV, oltással az ilyen típusú megbetegedések száma 90-95 százalékban csökkenthető.

Az idén 25 éves Rákbetegek Országos Szervezete, amelyet a tavaly elhunyt Mikėnė Bodor Mária alapított és elnökölt haláláig a jubileumi évben a megelőzésre hívja fel a figyelmet. Magyarország számos településén tartanak rendezvényeket: ezeken a szervezet önkénteseivel találkozhatnak a betegek és hozzátartozóik, de szűréseken is részt vehetnek.

Ezért is lett a Rákbetegek Országos Szervezetének idei, jubileumi évének központi témája a megelőzés, a betegség elkerülésének lehetséges módja.

„Az elmúlt 25 évben több ezer önkéntesünk és klubtagunk segítségével több százezer érintettnek és családtagjaiknak segítettünk életük legnehezebb időszakában” – mondta el Szabó János, a szervezet elnöke. „Országos hálózatunk igen kiterjedt, mintegy 50 településen vagyunk jelen, a Napforduló Segítő Szolgálatunk az ország számos régiójában várja a betegeket és az érdeklődőket; akinek segítségre, tanácsra van szüksége, megtalál bennünket.”

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 14:06, szombat | Életmód

Csökkent az elküldött sms-ek és emelkedett a mobil hívások száma az elmúlt években

A lakossági előfizetők 2021-ben 714 millió sms-t írtak és küldtek ki a mobiljaikkal, 2018-ban azonban ez a szám még meghaladta az egymilliárdot; bár az sms-küldési kedv csökken, a mobilhívások száma,

2022. Június 24. 10:03, péntek | Életmód

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni a szabályokról

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni az áruk kiviteli szabályairól vagy a házikedvencek utaztatásáról, mások vonatkoznak ugyanis az Európai Unió (EU) határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra

2022. Június 19. 12:01, vasárnap | Életmód

Többet költenek idén nyaralásra a magyarok, mint a járvány előtt

Idén 130 ezer forinttal többet szán nyaralásra a magyar lakosság a járvány előtti időszakhoz képest - derült ki az MKB Bank legfrissebb, MTI-nek küldött felméréséből.

2022. Június 18. 18:13, szombat | Életmód

Főként otthon kávéznak az emberek, ennyit költenek erre egy felmérés szerint

A magyarok naponta átlagosan két kávét isznak, az egyiket otthon, míg a másikat nagy valószínűséggel a munkahelyükön, az otthoni kávéfogyasztásra a válaszadók mintegy fele havonta legfeljebb 3000 forintot költ,