Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Március 15. 09:30, csütörtök | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Egymással felelgető novellák, karcolatok és fotójegyzetek

Egymással felelgető novellák, karcolatok és fotójegyzetek

Kirchné Máté Réka és V. Gänszler Beáta Képes mesék - mesés képek Havasi Csingacsguk, az utolsó erdélyi mohikán - és más történetek című könyvének bemutatóját tartották tegnap a dombóvári Városi Könyvtárban.

Hogyan is született meg a Havasi Csingacsguk, az utolsó erdélyi mohikán és más bájosan elvarázsolt történet napjainkban? Hol s milyen indíttatásból készültek a Bonyhádon élő, hadikfalvi felmenőinek emlékeit is kutató fotóriporter, Kirchné Máté Réka képei? Alkotótársa, V. Gänszler Beáta - egyébként tanító és népművelő tapasztalattal és sok-sok humorral felvértezett - újságíró társaságában vallott minderről az őket megszólító, velük majd' másfél órát beszélgető Kriston Vízi Józsefnek a Dombóvári Városi Könyvtárban.

A hat nyomdai ív terjedelmű könyv több mint száz színes fényképfelvétellel gazdagon tarkított s összesen ötven, egymással felelgető, játékos, ám mindegyik mélyén meghúzódó emberi szeretettel, bizalommal és hittel készült szép novellákból, apró karcolatokból, színes-lírai fotójegyzetekből építkezik.

A számos jelenlévő az ünnep előtti estébe hajló délutánon jól derült s olykor lopva könnyezett azokon a történeteken, amelyek Vurczer Fruzsina jóvoltából most élőszóban is megelevenedtek. A Vallomás címűben egy idős házaspár addig ki sosem beszélt egymáshoz való ragaszkodásáról szólt az elmúlás kórházi ágyának sarkán. A bukovinai magasokba szorult hucul népcsoport között készült képsorozatok pedig az egyik meseátváltozást, a Tündérek című írást ihlették meg.

A még számos képpel és történettel tarsolyukban lévő bonyhádi alkotóvendégek most újabb barátokat szereztek képes-mesés könyvük révén a székelyeknek s a rajtuk kívül más, őszinte nyitottságot mutató román, cigány, sváb és hucul népcsoportoknak, Bukovinának. Humor, nevetés, megrendítő emberi és állati sorsok, a természet közeliségének és a szegénység méltó elviselésének tisztasága legyintett meg sokakat ezen az estén.

Szöveg: dr. Kriston Vízi József

Harangozó Éva fotóiból összeállított képgalériánkért kattintson a lenti képre.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.