Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Augusztus 02. 14:17, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Egyre sokkolóbb a svájci frank árfolyama az új csúcs 245 forint

Egyre sokkolóbb a svájci frank árfolyama az új csúcs 245 forint

Példátlan mértékben erősödött a svájci frank a forinttal szemben.

A jegyzések egészen 244 forint fölé mentek tegnap délután, innen valamelyest gyengülni kezdett , majd megint erősödésbe kapcsolt, sőt mára új történelmi csúcsra került a jegyzése, jelenleg ugyanis 245 forint fölött áll, ez pedig újabb sokkot jelent a devizahiteleseknek, több elemző szerint el fogja érni a 250-es szintet az árfolyam. Egyébként a lavinát az amerikai feldolgozóipari adat indította el, amely két éves mélypontra zuhant.

Emiatt megbicsaklottak a tőzsdék is, a New York-i tőzsdék mínuszban zártak és ma reggelre az ázsiai tőzsdék is jelentős esésben vannak, erre csak rátett egy lapáttal, hogy erősödött a jen amely leginkább az exportőröket sújtja.

Egyes piaci szereplők összeesküvés-elméleteket emlegetnek, mivel furcsa módon a CHF és az arany menetelése egybeesett a rombolással a parketteken. Akárhogyan is történt, a CHF és az arany változatlanul slágerterméknek bizonyul, ezeket rendre megtalálják a befektetők, amikor sérülnek a globális kilátások. A történet kapcsán már az Equilor elemzői is többször említették a piramisjátékot, ahol a beszállók száma nem hogy csökken, hanem újabb és újabb rétegeket találnak meg. Ebből adódóan a fordulat is csak lassan következhet be, hiszen az általában a múltbeli grafikonokat fürkésző befektetőket egyre könnyebben lehet becsalogatni a CHF alapjain épített pilótajátékba

Az is csak ideig óráig tudta lelkesíteni a befektetőket, hogy megállapodtak az amerikai adósságplafon emeléséről, amelyre este már a képviselő ház is rábólintott, de még a szenátusnak is el kell fogadnia. Elemzők szerint kevés kétség fér hozzá, hogy a megállapodás a demokrata többségű szenátuson átmegy. A befektetők attól tartanak, hogy tervezett intézkedések nem győzik meg a hitelminősítőket a költségvetési pálya fenntárhatóságáról, és esetleg ismét kilátásba helyezik a leminősítést. Közben a Moody’s azt közölte, hogy valószínűleg megerősíti az Egyesült Államok jelenlegi adósbesorolását, ha a döntéshozók valóban megemelik az adósságplafont. Az amerikai pénzügyminisztérium szerint amennyiben a mai napig nem hagyják jóvá az adósságplafon emelését, a washingtoni kormány fizetésképtelenné válik.Az adósságplafont két lépcsőben emelhetik nagyjából 2200 milliárd dollárral, a kiadáscsökkentés mértéke 2500 milliárd dolláros lehet.

A Concorde Értékpapír Zrt. elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a megállapodás ellenére leminősíthetik az amerikai gazdaságot. Ezt azonban már sok befektető beárazta, így keresettek maradhatnak az ország adóspapírjai. Samu János azt is kiemelte, hogy a kiadáscsökkentés ismételten recesszióba sodorhatja a tengerentúli gazdaságot.

Hazai és külföldi elemzők egyetértenek abban, hogy a piac szerint nem oldja meg, csak elodázza az amerikai adósságválságot a demokraták és a republikánusok alkuja. A befektetők szerint az Egyesült Államokban az elfogadottnál nagyobb megszorításokra lenne szükség, ezért pénzüket továbbra is frankba, illetve aranyba menekítik.

Egyébként fontos hír lesz ma a svájci frank esetében, hogy közzéteszik a júniusi svájci kiskereskedelmi adatokat. Az előző hónapban már 4,1 százalékos csökkenésről adtak számot - kérdés folytatódik-e a tendencia. Az üzleti bizalmi felmérésekben egyre gyakoribb panasza frank erősödése - ez elvileg a kiskereskedelmet kellene, hogy erősítse.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: frank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére