Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2013. Június 26. 10:23, szerda | Belföld
Forrás: MNO

Élénkíti a szervdonor-regisztrációt a Facebook

Élénkíti a szervdonor-regisztrációt a Facebook

A közösségi média – a szervdonorok jelentkezésével – megoldást nyújthat az elhúzódó szervhiányra.

Egyetlen nap alatt 21 szeresére növekedett a magukat szervdonorként regisztrálók száma – mutattak rá az egyesült államokbeli Johns Hopkins Egyetem kutatói, akik szerint a közösségi média megoldást nyújthat az elhúzódó szervhiányra. Az eset 2012 májusában történt, amikor a Facebook elérhetővé tette az ország lakóinak, hogy egyetlen kattintással közzétegyék donor státuszukat, illetve hivatalossá tegyék azt a megfelelő állami szervnél.

Az eredmények az American Journal of Transplantation című szakfolyóiratban jelentek meg. „A rövid távú hatás drámai és hihetetlen volt. Korábban sosem tapasztaltunk hasonló sikert egyetlen kampánynál sem. Ráadásul két héttel később még mindig a szokott ütem kétszeresével gyarapodott a donorként regisztrálók száma” – mondta a kutatást vezető Andrew M. Cameron professzor. „Ha a továbbiakban is fenn tudjuk tartani az érdeklődést, megoldás születhet egy súlyos közegészségügyi problémára. A donorszervek mennyisége ugyanis messze alulmúlja a rájuk való igényt, és ez végre megváltozhat” – tette hozzá.

Az elmúlt húsz évben az erőfeszítések ellenére nagyjából állandó maradt a donorok száma, míg a transzplantációra várók listája tízszeresére gyarapodott. Az Egyesült Államokban jelenleg több mint 118 ezren várnak vesére, májra vagy más szervre, s több ezren közülük valószínűleg meghalnak, mire sor kerülhetne az operációra. Becslések szerint évente 5-10 ezren vesztik életüket úgy, hogy szerveik tökéletesen alkalmasak lennének mások életének megmentésére, ám donornyilatkozat hiányában nem kerül erre sor.

A Facebook és a gépjármű-nyilvántartás adataiból kiderült, hogy 2012. május 1-jén, a kezdeményezés első napján 57 451 felhasználó frissítette a profilját a donor státusz megosztásával. Ekkor 13 012 új internetes regisztráció érkezett a hivatalos nyilvántartásba, ami 21,2-szeres a 616-os napi átlaghoz képest, de volt olyan állam, ahol ez az arány 109-szeres volt. „Ez az első alkalom, hogy a közösségi média segítségével közegészségügyi probléma megoldásához mozgósították a lakosságot. Kiderült, hogy lehet építeni a módszerre” – összegezte Cameron professzor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni