Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Augusztus 27. 09:30, szerda | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum, fotók: Őri Gábor

Életre keltek a régi hagyományok

Életre keltek a régi hagyományok

Jól sikerült az augusztus 20-án rendezett ünnepi program a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben és annak udvarán.

A Tiszta Forrás Dalkör egy csodálatos dallal, egy csángó népénekkel köszöntötte a megjelenteket. A múzeumvezető köszöntőjét követően a Dombóvári Művelődési Házban működő Szépteremtő Kalákának, dr. Pappné Farkas Gabriellának és Csík Máriának köszönhetően élővé váltak a régi aratáshoz, a kenyérünnephez kötődő népi hagyományaink. Szabó Máté Pataki Edit: Áldott kenyér című verséből idézett részleteket.
A Szépteremtő Kaláka nyári táborában részt vett gyerekek a kalákások, a meghívott szociális otthonok és a múzeum által összeadott közös lisztből gyúrták, dagasztották az új kenyeret. Őri Nándor az általa épített és a közelmúltban felújított udvari kemencében sütötte a kenyereket, a programra érkezett érdeklődők önkéntes munkájának segítségével. A dalkör eközben rendületlenül énekelt, akinek kedve volt a vendégek közül is csatlakozhatott az éneklőkhöz. A dalkör mellett Őss Csaba és zenekara biztosították a jó hangulatot a délután folyamán. A Múzeumi Hímes Kezek Hímző Köre természetesen hímzés közben fogadta a Kapos-menti fehérhímzés iránt érdeklődőket. A herbáriumot vezető Bordi Anna fitoterapeuta által készített herbateákból is választhattak a teakedvelők, a gyerekek kipróbálhatták a régi idők népi játékait a Szépteremtő Kalákának köszönhetően.
A múzeumban Csík Mária tartott vetített előadást Szent Istvánról, az államalapításról új ismeretekkel gazdagítva tudásunkat. Az új kenyeret Molnár Péter tisztelendő Úr áldotta meg, melyből ezt követően mindenki fogyasztott. Az ünnep hátralévő részében tovább folyt az éneklés, a közös beszélgetés, Gáspár István dalköri tag szavalt néhány verset az általa megszokott beleéléssel, lendülettel. (Ezúton kívánunk boldog születésnapot Pista bácsinak!)
Köszönjük a program megvalósításában és lebonyolításában részt vett közművelődési intézményeknek, vállalkozóknak, civil szervezeteknek, magánszemélyeknek a támogatást, (Dombóvári Művelődési Ház Nkft, Dombóvár Város Könyvtára, Német Közösségi Ház, Aranycipó Pékség dombóvári boltja, Őss Csaba és zenekara, Tiszta Forrás Dalkör, Csík Mária, dr. Pappné Farkas Gabriella és családja, Őri Nándor, Őri Gábor) a segítséget, a részvételt.
Köszönjük vendégeinknek, az érdeklődőknek hogy eljöttek ünnepi programunkra, hogy közösen ünnepelhettünk!
Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület és az általa működtetett Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.