Városlista
2019. november 22, péntek - Cecília

Hírek

2012. Július 27. 11:32, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Elfogadta a dombóvári testület a Kossuth-szoborcsoportról szóló megállapodást

Elfogadta a dombóvári testület a Kossuth-szoborcsoportról szóló megállapodást

Elfogadta a dombóvári képviselő-testület csütörtöki, rendkívüli ülésén az Országgyűlés Hivatalával a Kossuth-szoborcsoportról kötendő megállapodást - közölte a város alpolgármestere az MTI-vel.

Kerényi Zsolt (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint a megállapodás alapján a budapesti Kossuth téren a szoborcsoport azonos méretű másolatát állítják fel, az eredeti szobrok pedig Dombóváron maradnak.

A határozati javaslathoz csatolt dokumentum azt is rögzíti, hogy a másolatok elkészítéséhez a helyszínen vesznek mintát az alkotásokról, hozzájárulásáért az Országgyűlés Hivatala másfélmillió forintot fizet a dombóvári önkormányzatnak. A Kossuth téren felállítandó másolaton a hivatal feltünteti, hogy köszönet illeti Dombóvár polgárait a műalkotást megőrzéséért.

Tóth Zoltán, a testület városgazdálkodási bizottságának fideszes elnöke előterjesztésében utalt arra, hogy a városgazdálkodási és a kulturális bizottság, valamint Wachsler Tamás, a Kossuth tér rekonstrukcióját tartalmazó Steindl Imre-program vezetője július 12-én egyeztetett a szobrok sorsáról.

A program szakmai csoportja azt javasolta, hogy az alkotások elmozdítása nélkül, szilikonos mintavétellel készítsék el a másolatokat. A munka a helyszínen mintegy 3-4 hónapot vesz igénybe; a módszer költség- és időigényesebb, mint restaurátorműhelyben helyreállítani a szobrokat, így azonban szállítás miatt biztosan nem sérülnek meg az alkotások - olvasható a bizottsági elnök előterjesztésében.

Tóth Zoltán arra is kitért, hogy a hivatal által fizetendő másfélmillió forintot a dombóvári szigeterdei parkban álló eredeti szobrok megóvására fordítják.
Az Országgyűlés a budapesti Kossuth tér rekonstrukciójáról szóló 2011. július 13-ai határozatával döntött arról, hogy 2014. május 31-ig visszaállítják a tér 1944 előtti képzőművészeti arculatát.

Horvay János (1874-1944) szobrászművész alkotását 1927-ben állították fel Budapesten, a Parlament előtt. A Batthyány-kormány tagjainak teljesalakos szobrait és egy, a magyarság küzdelmét ábrázoló, sokalakos kompozíciót 1952-ben távolították el a térről, 1959-ben Dombóvárra vitték, majd 1973-ban állították fel a szigeterdei parkban.

A szobrok visszaszállítása ellen Szabó Loránd, a város független polgármestere tiltakozó akciót indított, amelyhez több százan csatlakoztak, és októberben a fideszes többségű dombóvári képviselő-testület is kinyilvánította, hogy nem ért egyet az alkotások Budapestre szállításával.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 18. 08:42, hétfő | Helyi

Könyvbemutató Zircen

November 15-én, a még tavaly december 7-én felavatott Fekete István dombormű koszorúzása után a zirci Országzászló Alapítvány tagjai és a meghívott vendégek a Városháza Dísztermében könyvbemutatóra gyűltek össze.

2019. November 18. 08:40, hétfő | Helyi

A rendőri hivatást népszerűsítették

A dombóvári rendőrök meghívást kaptak a helyi szakképző iskola pályaorientációs napjára.

2019. November 15. 16:27, péntek | Helyi

Fergeteges, vidám táncház a Márton-napon

A Dombóvári Belvárosi Általános Iskola alsó tagozatos német nemzetiségi nyelvet tanuló diákjai november 12-én fergeteges műsorral és táncházzal emlékeztek meg Szent Mártonról.

2019. November 15. 10:30, péntek | Helyi

Élő hal vásár lesz november 16-án délelőtt Dombóváron, Döbröközön és Dalmandon

07.30–08.30-ig a Kokolino Zöldség-Gyümölcsösnél: Dombóvár, Dombó P. u. 42., 09.00–09.30-ig Döbröközön, a Katica Zöldségboltnál, 10.00–10.30-ig Dalmandon, a Zöldséges udvarában.