Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Május 23. 17:00, szerda | Helyi
Forrás: Bodó Ákos, pulszky.hu

Elismerő oklevéllel díjazták a Fekete István Múzeumot

Elismerő oklevéllel díjazták a Fekete István Múzeumot

Az „Év múzeuma 2011” pályázat bírálóbizottsága a dombóvári múzeum elkötelezett gyűjtőmunkáját, példaértékű társadalmi beágyazottságát ismerte el. Az oklevelet Bodó Imre alapító a Múzeumok Majálisán vette át.

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága, az NEFMI Közgyűjteményi Főosztálya és a Magyar Nemzeti Múzeum által, az NKA Múzeumi Szakmai Kollégiumának támogatásával meghirdetett pályázat díjait Hammerstein Judit az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért felelős helyettes államtitkára adta május 19-én.

A Pulszky Társaság kezdeményezésére immár 15 éve rendezik meg a Múzeumok Majálisát a Nemzeti Múzeum kertjében. A szintén 15 éve alapított, rangos „Év múzeuma” címre idén 17 intézmény pályázott.

Dombóvár első látogatható és működési engedéllyel rendelkező gyűjteményének tulajdonosa elmondta, hogy a két nap során mintegy hatezren keresték fel sátrukat. Több személlyel is megismerkedett, akik kötődtek az íróhoz, illetve még találkozhattak vele Kunszentmártonban, az 50-es években. Levelezést és fényképeket ajánlottak fel a múzeumnak, amelyeket Bodó Imre nagy örömmel fogadott el. Gálfi Zoltán, az író tisztelője 1957-es és ’58-as Tábortűz című újságokat adott át, amelyek szintén a múzeumi tárolókba kerülnek majd.

Meglátogatta a múzeum sátrát ifj. Fekete István, az író Chicagóban élő fia, Tóth Árpád a család régi barátja, P. Fekete István hagyatéki gondnok, Hammerstein Judit helyettes államtitkár, Deme Péter, a Pulszky Társaság elnöke, Lovas Csilla, a szekszárdi Babits Emlékház vezetője, E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum és Romsics Imre, a kalocsai múzeum igazgatója.

Első képünkön: Tóth Árpád (balról az első), Bodó Imre (jobbról a harmadik), P. Fekete István (jobbról a második) és ifj. Fekete István (jobbról az első)

A vendégeket a sátor házigazdája, András fia és budapesti barátok, önkéntes segítők fogadták. A gyermekek számára rajzolási és színezési, festési lehetőséget is biztosítottak, hogy a bemutatott kiadványok mellett az érdeklődő családok minden tagja megismerhesse Fekete István nagy magyar írónk életét és munkásságát, illetve a dombóvári múzeum tevékenységét.

Bodó Imre múzeumalapítótól megtudtuk, harmadszor vettek részt a majálison, de a jövőben is szeretnének bemutatkozni és újdonságokkal, kiadványokkal, szórólapokkal is színesíteni ezt a rendezvényt, mert azt tapasztalta, hogy nagyon sok budapesti és vidéki még nem ismeri a dombóvári gyűjteményt és annak tevékenységét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.