Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Január 05. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elkerülhetetlen a sertés- és baromfikészítmények drágulása

Elkerülhetetlen a sertés- és baromfikészítmények drágulása

A Világgazdaságnak nyilatkozó Raskó György agrárközgazdász szerint a baromfi- és sertéshús-készítmények esetében hozzávetőleg 5 százalékos drágulásra lenne szükség, kérdés azonban, hogy a termelők az áremelésre irányuló igényüket érvényesíteni tudják-e kereskedelmi partnereiknél.

A vágósertés ára ugyan az elmúlt időszakban 410 forintról 385 forintra csökkent, ez azonban nem segít a húsiparon, hiszen ez még mindig magas. Raskó szerint egy számottevő forintgyengülés némileg javíthatna az exportáló húsipari és baromfiipari feldolgozók helyzetén. Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnökségének tagja szerint a húsiparban tapasztalható feszültség mára a baromfiszektorra is jellemzővé vált. A magas takarmányárak drága élőbaromfit eredményeznek, a fogyasztók azonban nem tudják, és nem is akarják a drágább terméket megfizetni.

Ma már látszik a visszarendeződés az állati termékek árában, és a gabona-, valamint takarmányárak is stabilizálódtak, jóllehet az év elején rendszerint áremelkedés a jellemző ezeknél a terményeknél. A jelenlegi árak azonban még így is magasnak mondhatók, bár a korábbi várakozásoktól elmaradnak.

A baromfiszektor is elkezdte járni a haláltáncát, mégpedig húsipari kottából – érzékeltette az ágazat helyzetét Bárány László. A Baromfi Terméktanács elnökségének tagja kifejtette: „a húsiparban tapasztalható feszültség mára a baromfiszektorra is jellemzővé vált. A magas takarmányárak drága élőbaromfit eredményeznek, a sor végén viszont olyan fogyasztó áll, aki nem tud és nem is akar drágább terméket megfizetni. A szektor termelői, különösen a csirke- és pulykahízlalással foglalkozó bezárják az üzemeiket, hónapok kérdése és a feldolgozók egy része is be fog zárni. Utóbbiak többsége már 2012-ben is veszteséges volt, nagyítóval kell keresni olyat, amelyik nullára tudott kijönni tavaly” – fogalmazott Bárány László. Hozzátette: „a hazai baromfiszektor 98 százaléka magyar családi vállalkozások kezében van, a kormány részéről azonban továbbra sincs fogadókészség az élelmiszerek áfájának csökkentésére, amely lehetőséget teremthetne a termelőiár-emelésre. Más mozgástere a kormánynak ugyanis nem lenne a szektor helyzetének javítására.”

A közeljövőről szólva Bárány László hozzátette: „mivel a termelés nem éri meg, ezért a rendelkezésükre álló számokból már most látható, hogy februárban és márciusban csökkenni fog a levágható mennyiség. Ebben az esetben a beszállítók előtt esély mutatkozik, hogy a kereskedelemnél elérjék az áremelést” – fogalmazott Bárány László, aki szerint „fél éven belül egészen biztosan lesz áremelés a baromfitermékek esetében.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el