Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Július 17. 17:00, hétfő | Helyi
Forrás: www.facebook.com/dombomedia.hu

Elkészültek a tervek a dombóvári Szigeterdő átépítésére

Elkészültek a tervek a dombóvári Szigeterdő átépítésére

Egyöntetűen sikert aratott az Országos Tervtanács előtt a dombóvári Szigeterdő átépítésére készített terv, Török Péter Ybl-díjas tájépítész és Pete Balázs okleveles építészmérnök munkája.

Dombóvár polgármestere hamarosan Zalaegerszeg vezetésével tárgyal a Kossuth-szoborcsoport eredeti táblájáról.

A tervek másfél év alatt készültek el. Az országosan elismert tájépítész és csapata benyújtott márt egyet, ám azt a tervtanács nem fogadta el. Az impozáns elképzelést túl díszesnek találták, ami így a park fő elemeitől, azaz a Kossuth-szoborcsoporttól terelte volna el a figyelmet.

A mostani tervek már egyöntetűen tetszettek a tanács tagjainak. Szabó Loránd polgármester lapunknak elmondta: a kivitelezés jövőre kezdődik, ütemezetten, hiszen a város anyagi forrásai nem engedik meg, hogy az elképzelés teljes egészében egyszerre megvalósuljon. Ám más terveik is vannak Szigeterdő fejlesztésére. A nemrég befejezett rekortán futópálya után meg fog épülni a lakótoronyhoz vezető híd, és hamarosan átadják azt a csúszkapályát is a parkban, mely a Hat vár - hat rád alkalmával debütált és vélhetően a gyerekek nagy kedvence lesz.

Szabó Loránd polgármester ellátogat Zalaegerszegre, az ottani város- és múzeumvezetéssel tárgyal majd. A cél, hogy Dombóvár megszerezze a Kossuth-szoborcsoporthoz tartozó eredeti kőtáblát, amelyet a zalai megyeszékhelyen találtak meg. Szabó Loránd szerint a méltó helye a táblának az eredeti szoborcsoport talapzatán lenne. Ha ez mégsem sikerülne, akkor legalább ideiglenesen hoznák Dombóvárra a táblát, cserébe innen egy Kossuth-szoborcsoport fotókiállítást vinnének Zalaegerszegre.

A budapesti Kossuth-szoborcsoporthoz tartozó eredeti kőtáblát a zalaegerszegi felszabadulási emlékmű elbontásakor találták meg. Petőfi Sándor Élet vagy halál! című versének kezdősorainak szövegtagolása, a betűméret, az arányosság alapján bizonyossá vált, hogy a kőtábla a Horvay János által alkotott Kossuth-szoborcsoport része a tábla – írta június végén az MTI. A szoborcsoportot 1927. november 6-án avatták fel Budapesten, a Kossuth téren. A műalkotás a Rákosi-korszakban "szalonképtelenné vált", melankolikusnak találták, ezért 1951-ben elbontották és feldarabolták. A szobrokat egy ideig a Kerepesi temetőben őrizték, majd 1959-ben Dombóvárra vitték. Az ötvenes években gyakori volt, hogy a régi emlékművek szétbontásából származó, jól megmunkált anyagot újra felhasználták. Horvay János alkotásának eredeti kőtáblája valószínűleg így kerülhetett Zalaegerszegre, ahol több mint egy félévszázadon át rejtve maradt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.