Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Április 12. 05:03, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotóillusztráció: pixabay.com

Elkezdték a Sió-zsilip zárását

Elkezdték a Sió-zsilip zárását

Elkezdték a Sió-zsilip elzárását szerdán, bár a Balaton vízállása még magas. A folyamat hetekig fog tartani - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

A cél az, hogy kellően magas vízállással induljon a balatoni szezon, és száraz nyár esetén is elég víz maradjon a tóban a nyár végéig - jelezte a szóvivő.

Elmondása szerint a Balaton vízállása hetek óta magas, mert februárban és márciusban jelentős mennyiségű csapadék hullott a térségben. A tó átlagos vízállása még szerdán is 131 centiméter volt, meghaladva a 120 centiméteres szabályozási vízszintmaximumot.

A zsilipen március óta eresztik a vizet, április 22-ére az előzetes becslések szerint 128 centiméter lesz a tó átlagos vízállása a siófoki vízmércéhez viszonyítva. (a Balaton átlagos vízmélysége 3,8 méter)

A vízeresztéssel egyidejűleg most megkezdték a zsilip elzárását. A leengedett víz mennyiségét ugyanis csak lassan lehet csökkenteni a Sió medrének védelme érdekében - magyarázta Siklós Gabriella.

A zsilip elzárását az is indokolja, hogy két napja a melegedés és a szél hatására megnőtt a párolgás, így a Balatonba már kevesebb víz érkezik, mint amennyi távozik - tette hozzá a szóvivő.

Címkék: sió, zsilip

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.