Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 31. 19:56, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu

Elsőfokú készültség van érvényben

Elsőfokú készültség van érvényben

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Murán és a Berettyó teljes magyarországi szakaszán. A vízügyi szolgálat közlése szerint valamennyi folyón kisebb-nagyobb árhullám indult el. Zalában van, ahol két méterrel magasabb a folyók vízszintje, mint kellene. Embereket mentettek a házaikból.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnapi közlése szerint a Mura folyón vasárnap délelőtt elérte a vízszint az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapja szerint Letenyénél rendelték el a védekezést. A lehullott nagyobb csapadékmennyiség miatt a zalai vízfolyásokon mindenütt jelentős a vízszintemelkedés, ezért vasárnap reggel Zalaszombatfán árvízi üzembe helyezte a vízügyi igazgatóság a Kebele tározót. A jelentős mennyiségű csapadék és a hóolvadás miatt Zalában több helyütt is gondot okoz a víz. Telítődtek a kisebb vízfolyások, árkok, patakok, de több helyen ki is öntöttek medrükből.

Lentiszombathelyen a Tavasz utcában egy lakóházat is megközelített a kiöntött Malonya-patak, Tüskeszentpéteren a mezőről lefolyó nagy mennyiségű csapadékvizet nem tudta elvezetni az út menti vízelvezető árok, ezért mindkét helyszínen földmunkagépeket vetettek be a veszély elhárításához. Keszthelyen egy lakóház telkén gyűlt össze tíz centiméteres vízréteg a heves esőzések miatt, itt a tűzoltók nyújtottak segítséget.

Útlezárás Zalában

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján vasárnap azt közölte: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. lezárta a Páka és Ortaháza közötti mellékutat a napok óta tartó folyamatos esőzések következtében kialakult vízátfolyások miatt. Az MTI a helyszínről úgy értesült, hogy Magyarszerdahelynél, a 74-es főúton is vízátfolyások nehezítik a közlekedést.

Délutánra már lakóházakat zárt körbe a víz, nyúlgátat építenek, és korlátozzák a járművek sebességét a kiöntött patakok, árkok és a vízátfolyások miatt. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-t vasárnap tájékoztatta, hogy Kerkafalván két lakóépületet is körbezárt víz, ahonnan három embert kellett kimenteniük a lenti tűzoltóknak, földmunkagépét is igénybe véve.

A Zala folyón tetőzéshez közeli vízállást, 376 centimétert mértek délután Zalalövőnél, ugyanakkor a folyó vízszintje Zalaegerszegnél lassabb ütemben, de még emelkedik. A zalai megyeszékhely Apátfa településrészén a Zalavíz Zrt. folytatja a védekezést, a katasztrófavédelem kétezer homokzsákot biztosított többi között a város ellátását szolgáló ivóvízkutak védelmére.

Folyamatosan emelkedik a vízszint

Nagykanizsán a Principális-csatornánál is folyik a védekezés, mert folyamatosan emelkedik a vízszint, a Vágóhíd úton a tűzoltók homokzsákokat raknak, hogy védjék az ingatlanokat. A jobb oldali védőtöltésén csaknem tíz helyen van vízátfolyás vagy szivárgás, de ezek lakóépületeket egyelőre nem veszélyeztetnek. Keszthelyen, az Apát utca térségében lakóházak pincéiből szivattyúznak, de a csapadékvíz-elvezető árkokból is a vasúti töltés Balaton felőli oldalára emelik át a nagy mennyiségű vizet.

Kerkakutason a Cupi-patak vízszintje már húsz centimétert csökkent, ezért a korábban otthonából kimentett idős ember is visszatérhetett lakóházába. Lentiben, a Kinizsi utcán két újabb nagyteljesítményű szivattyút állítottak üzembe, így már öt szivattyúval dolgoznak a nagy mennyiségű belvíz átemelésén. Liszóban, Magyarszerdahelyen és Salomváron ugyanakkor kora estére befejeződött az elöntés elleni védekezés – közölte a zalai katasztrófavédelem.

Készültség a Berettyónál

Közben a Berettyó teljes magyarországi szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap délelőtt a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) – közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel. Az igazgatóság működési területén valamennyi folyó árad. A Hortobágy-Berettyó szombat óta 16 centimétert emelkedett, Borznál vasárnap reggel 332 centimétert mutatott a vízmérce, így mindössze 18 centiméterrel van alatta a harmadfok elrendeléséhez szükséges 350 centiméteres vízállásnak – részletezte a szakember. A belvízi elöntés miatt az igazgatóság 12 belvízvédelmi szakaszából 9 szakaszon védekeznek, ebből hét szakaszon másod-, kettőn pedig elsőfokú a készültség. A Tivizig igazgatója elmondta azt is, hogy jelenleg összesen 24 800 hektár föld áll víz alatt, amelyből 5 050 hektár vetés, 5 200 hektár szántó, 9 800 hektár rét és legelő.

Valamennyi folyón árhullám indult el

Nem könnyíti a helyzetet, hogy a lehullott csapadék miatt – a vízügyi szolgálat közlése szerint – valamennyi folyón kisebb-nagyobb árhullámok indultak el, és az elmúlt egy nap alatt jelentősen nőtt a belvízzel elöntött terület. Az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak az MTI-hez eljuttatott vasárnap déli jelentése szerint az ország folyószakaszain összesen 1206 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből 1076 kilométeren, a Kraszna, a Lónyay-csatorna, a Zagyva, a Tarna, a Tisza középső szakaszán, a Fekete-Körösön és a Hármas-Körösön, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak, elsőfokú, míg a Takta, és a Hortobágy-Berettyó 130 kilométernyi szakaszán másodfokú készültség van érvényben.

A megáradt Kapos a Tolna megyei Kurdnál
A megáradt Kapos a Tolna megyei Kurdnál
Fotó: Lendvai Péter / MTI

A pincékbe befolyó víz és vízelvezető árkok szivattyúzása ad munkát a Veszprém megyei tűzoltóknak – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap az MTI-t. Révész András elmondta: reggel óta csaknem húsz esetben kérték a tűzoltók segítségét pincébe folyt víz és megtelt vízelvezető árok szivattyúzásához.

Gondok Keszthelyen

Keszthelyen súlyossá vált a helyzet, mert a Balaton-parti vasúti nyomvonal alatt kialakított átereszek már nem képesek levezetni a csapadékvizet a Balatonba. Fokozza a problémát, hogy a csatornarendszer túltelítődött, ezért már lakóházakba is visszaduzzasztja a vizet. A keszthelyi katasztrófavédelmi kirendeltség irányításával igyekeznek átszivattyúzni a vizet a vasútvonal Balaton felőli oldalára.

Magyarország dunántúli síkvidéki területein 20-30, az Alföldön 8-15 milliméter csapadék hullott az elmúlt huszonnégy órában. Az Alföldön a két nap alatt lehullott 15-25 milliméternyi eső elolvasztotta a korábbi hóréteget, így a belvízzel elöntött terület folyamatosan nő.

Hatalmas területet borít belvíz

Országosan már 121 300 hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 56 ezer hektár a vetés-szántó. A legnagyobb, 20 ezer hektár fölötti az elöntött terület Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében, de Békésben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 10 ezer hektár feletti elöntött területeket jelentettek.

Belvíz a Tolna megyei Szászvár határában
Belvíz a Tolna megyei Szászvár határában
Fotó: Lendvai Péter / MTI

Jelenleg 12 vízügyi igazgatóság területén 63 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: 17 szakaszon elsőfokú és 41 szakaszon másodfokú és 5 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség.

Figyelmeztetés Szentendrén

Homokzsákokkal védték meg néhány szentendrei ház garázsát, illetve pincéjét, miután a Bükkös-patak kilépett a medréből – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem és a város önkormányzatának kommunikációs referense vasárnap délután . Spitz Alexandra megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a szentendrei tűzoltók homokzsákokat pakoltak a víz miatt veszélyeztetett négy-öt ház garázs- és pincebejárata elé.

Dietz Ferenc (Fidesz), Szentendre polgármestere pénteken a város honlapján felhívásban figyelmeztette az ingatlantulajdonosokat a várható áradással együtt járó veszélyekre. Egyebek mellett azt írta, hogy az elmúlt napokban a Pilis térségében lehullott nagy mennyiségű csapadék, illetve az olvadás miatt a Sztelin-, a Sztaravoda-, a Bükkös- és a Dera-patak, valamint a Nádastói-csatorna vízhozama húsvétkor ugrásszerűen megnőhet, intenzív áradás indulhat el ezeken a vízfolyásokon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során