Városlista
2024. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2011. December 13. 07:59, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Eltűntek a Hold darabjai

Eltűntek a Hold darabjai

Nagyon laza a holdkőzet körüli fegyelem – állítja Paul Martin, az Egyesült Államok űrhajózási hivatalának (NASA) belső főellenőre jelentésében.

Kiderült, hogy félezer minta hiányzik holdkőzetből, meteoritból, kozmikus porból. Ezeket a hivatal tudósoknak adta kölcsön vizsgálódásra, ám akadt bőven kutató, aki sohasem tanulmányozta az anyagot, viszont elvesztette. A rekordot 18 mintával tartja valaki, ezeket egyetlen esztendő alatt – tavaly – hagyta el. A NASA nyilvántartása szerint összesen 517 kölcsönadott földönkívüli anyagdarab tűnt el 4 évtized alatt, 1970 és 2010 között.

Martin jelentésében azonban arra is rámutatott, hogy a NASA leltára pontatlan, messze nem követ minden követ. Az ellenőr szerint sokkal szigorúbban kellene a hivatalnak odafigyelnie a minták útjára, sorsára, és szükséges lenne évente leltározni, hogy ne legyen elkerülhető veszteség.

Az idei márciusi leltár alapján a NASA 140 ezer Hold-, 18 ezer meteor-, valamint 5 ezer üstökös- és kozmikuspormintáiból több mint 26 ezer van „kikölcsönözve” kutatóknál. Ahhoz, hogy az összes visszakerüljön, a NASA-nak meg kellene mozgatnia minden követ.

Hold-darabkája van egyébként mindegyik amerikai tagállamnak, továbbá 136 országnak – legalábbis kellene, hogy legyen. Még Richard Nixon elnök ajándékozott az amerikai Hold-missziók gyűjtéséből. A Holdat ugyan nem „hordták le”, de 4 mázsányit hoztak belőle, mintegy 2200 kőzetdarabot. Egy ugyancsak idei év eleji „leltározás” kiderítette, hogy 10 amerikai tagállam és mintegy 90 ország nem tud elszámolni saját Hold-darabkájával.

A törvényi tilalom ellenére van feketepiaca is a Holdnak, és dollármilliókra tehető az „utcai” kőzetárfolyam. Hogy valódi-e az „anyag”, azt a NASA különleges laboratóriumi vizsgálatokkal könnyedén kideríti. Ha a kő tartalmaz armalcolitet – ezt az ásványt a Holdon fedezték fel –, akkor „égből kapott”, azaz valódi. Az armalcolit elnevezés egyébként ARMstrong, ALdrin, COLlins nevek betűiből tevődik össze, a három űrhajóséból, akik először jártak – 1969-ben – a Holdon.

Címkék: feketepiac, Hold, kőzet, nasa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 22. 14:03, szerda | Belföld

Robbanás történt Tapolcán, egy társasházi lakásban, az épületet kiürítették

Gázrobbanás történt szerda délelőtt egy tapolcai lakásban. Egy embert kórházba vittek, az épületet, az úgynevezett Y-házak egyikét, kiürítették - tájékoztatta a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a

2024. Május 22. 14:01, szerda | Belföld

Már nyomtatják a szavazólapokat

2024. Május 22. 13:55, szerda | Belföld

Az államtitkák szerint a magyar szakképzés Európában a második helyen van

Szintet lépett a magyar szakképzés, hiszen Európában a második helyen van - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára.

2024. Május 22. 13:51, szerda | Belföld

A békéért, a háború ellen vonul a Békemenet június 1-jén