Városlista
2024. június 21, péntek - Alajos

Hírek

2018. Június 15. 15:13, péntek | Külföld
Forrás: mti

Élve eltemetkezett egy ausztrál performanszművész 72 órára

Élve eltemetkezett egy ausztrál performanszművész 72 órára

Hetvenkét órára élve eltemetkezett egy forgalmas autóút alá egy ausztrál performanszművész Tasmania fővárosában, Hobartban.

A 73 éves Mike Parr egy kisebb acélkonténerbe zárva költözött be a föld alá helyi idő szerint csütörtökön, a "sötét művészeteknek" szentelt Dark Mofo Fesztivál egyik fő attrakciójaként.

A művész a tervek szerint vasárnap jön ki a "koporsóból", amely felett addig visszazárták a megbontott aszfaltot.

Parr rengeteg vizet, olvasnivalót, valamint egy hősugárzót vitt magával, ennivalót azonban egy falatot sem. Az oxigén szivattyún keresztül érkezik a konténerbe, amelyben egy pánikgombot is elhelyeztek arra az esetre, ha bármi probléma adódna.

A fesztivál kurátora, Jarrod Rawlins szerint a művész igyekszik korlátozni a folyadékbevitelét, mivel csupán egy vödröt vitt magával.

Parr performansza azon erőszakos cselekedetek következményeinek állít emléket, amelyeket a 19. századi brit gyarmatosítók követtek el az ausztrál őslakos közösségek ellen.

Miután a művész 72 óra elteltével elhagyja a konténert, azt betonnal töltik fel, hogy egyfajta időkapszulaként örökítsék át a jövő nemzedékeire.

A Dark Mofo, amelyen gyakran szerepelnek az ősi rituálékat ünneplő műalkotások és előadások, idén heves ellenérzéseket váltott ki a helyi keresztény csoportokból, amiért a fesztivál keretében piros színű, fordított kereszteket helyeztek ki szerte Hobartban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására