Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Augusztus 12. 13:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Embert várnak a vasra - Mutatjuk, mennyit kereshet egy kezdő harckocsizó

Embert várnak a vasra - Mutatjuk, mennyit kereshet egy kezdő harckocsizó

Embert várunk a vasra! - mondta a honvédelmi miniszter, amikor pénteken Szentesen bejelentette: jelentkezőket toboroznak a Lynx, azaz Hiúz típusú páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljba, megemelt illetménnyel, amely belépő őrvezetői szinten bruttó 737 ezer forint.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette, a nemzeti ellenálló-képesség növelése és a haderő folyamatos fejlesztése korszakhatárhoz ért. A Magyar Honvédség átfegyverzése a legmodernebb, NATO-kompatibilis high-tech eszközökkel szemeink előtt valósul meg - fogalmazott.

Megszülettek a megfelelő szervezeti és személyi döntések is ahhoz, hogy modern, magas harcértékű, jól vezetett és elszánt haderő biztosítsa a magyar emberek vagyonát, életét és kultúráját, természetesen a NATO részeként, annak támogatásával - hangsúlyozta a miniszter a honvédségi nyílt napon tartott sajtótájékoztatón.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, megkezdődik a frissen rendszerbe álló legújabb csúcstechnológia mellé a megfelelő személyi állomány toborzása is.

Azokat a fiatalokat, akik egy valóban értelmes és fontos, nehéz fizikai és szellemi kihívást jelentő mesterségben, a katonaszakmában akarják kipróbálni magukat, várják a Magyar Honvédség 30. Kinizsi Pál Páncélozott Gyalogdandár Hiúz páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljába: Lynx vezetőket, toronylövészeket és az ezekkel a járművekkel szállított lövész katonákat keresnek - fogalmazott.

A honvédelmi tárca vezetője elmondta, miniszteri jogkörével élve, a kiemelt feladathoz kiemelt illetményt állapított meg. A belépő őrvezetői kezdő illetmény havi bruttó 737 ezer forint lesz, ami a 25 év alattiak számára akár nettó 600 ezer forint lehet. Az egész zászlóaljnak - újaknak és a régieknek - "az egész beosztási láncon fel a zászlóalj parancsnokig" erre a szintre emelik az illetményét - közölte.

Azt, hogy ki lehet a zászlóalj tagja - akár másik alakulatból kerül ki vagy a most induló kampány hatására lép a honvédség kötelékébe - a dandárparancsnok fogja meghatározni - tudatta a politikus. A belépés folyamatát is leegyszerűsítik: aki be akar lépni, az a https://iranyasereg.hu/lynx/ oldalon jelentkezhet, majd szeptember 11-én kell megjelennie Hódmezővásárhelyen a Kinizsi-dandárnál, ahol az egészségügyi vizsgálatot követően hároméves szerződést tud kötni, a kiképzés pedig szinte azonnal elindul.

zalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte, mindenki jól jár: a Kinizsi dandárnak lesz egy a legkiválóbbakból teljesen feltöltött és Lynx-el felszerelt zászlóalja. A már most a dandárnál szolgálók érzik a megbecsülést, de a motivációt is, hogy elérjék, a Lynx zászlóaljhoz tartozzanak, az újonnan belépők pedig az egyik legjobban felszerelt gyalogsági alakulatánál kezdhetik meg "a legszebb mesterség gyakorlását".

De legjobban a magyar emberek járnak, mert valóban ütőképes magyar haderő épül, amelyet komolyan kell venni mindenkinek, közel és távol - hangsúlyozta a politikus.

Kajári Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese kifejtette, a Lynx a világ egyik legkorszerűbb harcjárműve. A páncéltest védelmet nyújt az aknák és az "improvizált robbanóeszközök" ellen. Az aktív páncélzat pedig biztosítja a páncéltörő fegyverek elleni védelmet, a túlélőképességet növelik a ködgránátvetők, és a fejlett önvédelmi rendszer részei a lézer- és radardetektáló eszközök is. A Hiúz harcjármű fegyverzete sem elhanyagolható, fő fegyvere a programozható, lőszer kilövésére alkalmas, 30 milliméteres automata gépágyú, s ezzel párhuzamosítva egy 7,62-es géppuska található a toronyban. A 45 tonnás jármű akár 60 kilométer/óra sebességgel képes haladni, hatótávolsága meghaladja a 400 kilométert.

A vezérőrnagy közölte, 2029-ig 218 Hiúz harcjármű kerül a honvédség állományába, ebből az első 46 a Rheinmetall németországi gyárában készül, a további 172 már a magyarországi gyárból kerül ki.

A most induló kampány célja, hogy a korszerű fegyverekhez olyan "vitézeket" toborozzon, akik értő módon, elhivatottan és ha kell, önfeláldozóan tudják azokat használni - mondta a tábornok.

Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkár úgy fogalmazott, a mai összekuszálódott világban rendkívül fontos, hogy megfelelő haditechnika álljon egy ország rendelkezésére. Ezért Magyarország kormánya mindent megtesz - mondta.

A technikai lehetőségek megvannak, most már a humánerőforrás megerősítése a legfontosabb - hangsúlyozta a politikus, aki bízik abban, hogy a térségből nagyon sokan jelentkeznek a hódmezővásárhelyi alakulathoz.

Címkék: harckocsi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk