Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 30. 07:48, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emelik a tömegközlekedés díjait a jövő évi áfaemelés miatt

Emelik a tömegközlekedés díjait a jövő évi áfaemelés miatt

Emelkedik januártól a vonatjegyek és a buszjegyek ára is - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A közösségi közlekedés díjait azért növelik, hogy így kompenzálják a jövő évi áfaemelést.

A rendeletben meghatározott díjak átlagosan mintegy 1,6 százalékkal emelkednek 2012. január elsejével. A jövő évtől nem kell regisztrációs jegyet váltaniuk a közösségi közlekedésben szociálpolitikai alapon díjmentesen utazóknak.

Mintegy 1,6 százalékkal emelkednek január elsejétől a közösségi közlekedés tarifái - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön. A jegy- és bérletárak emelkedését a tárca a jövő évi áfaváltozással indokolta, áremelés nélkül ugyanis a 27 százalékos áfakulcs miatt csökkenne a vasút- és busztársaságok bevétele.

Ezzel egyidőben eltörlik a regisztrációs jegyet, amelyet eddig azoknak kellett kiváltaniuk, akik ingyen használták a tömegközlekedést. A rendszer azért szűnik meg, mert elkészültek a díjmentes utazásokról szóló felmérések, s a rendszer további fenntartása nem indokolt - írja a minisztérium. A regisztrációs jegytípus megszüntetésével a szolgáltatók évi több százmillió forint kiadástól mentesülnek.

A szociálpolitikai alapon díjmentesen utazókat (pl. 6 év alattiak, 65 év felettiek) 2010 márciusától regisztrációs jegy váltására kötelezték a helyközi közösségi közlekedésben. A regisztrációs jegyre alapozott statisztikák, a díjmentes utazásokkal kapcsolatos felmérések elkészültek, a rendszer további fenntartása ezért nem indokolt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tömegközlekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére