Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Július 17. 09:10, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Emlékház készül a szegények orvosának Dombóváron

Emlékház készül a szegények orvosának Dombóváron

A Dombóváron a szegények orvosaként ismert Riesz József életét és a helyi zsidóság történetét bemutató emlékházat alakít ki a Dombóvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság a város egykori izraelita imaházában.

Rostás Zoltán elmondta: az épület 120 négyzetméteres kiállítóterében több ezer dokumentumból válogatva tárják a közönség elé Riesz József hagyatékát, valamint a dombóvári zsidóság tárgyi és írásos emlékeit, köztük a zsinagógából megmaradt relikviákat. Az emlékházban az állandó kiállítások mellett időszaki - nemcsak a holokauszthoz, hanem a mai Izraelhez kötődő - tárlatokat is rendeznek majd.
A bemutatón látható lesz Riesz József orvosi szobájának berendezése, levelezése, betegeinek kartonjai, amelyekből kiderül, hogy nem véletlenül hívták a szegények orvosának; ingyen kezelt sok dombóvárit, akik nem engedhették meg maguknak azt, hogy fizessenek az orvosi ellátásért - tette hozzá.
Ismertetése szerint a Magyarországi Zsidó Hitközségek tulajdonában álló, több mint százéves, védett épületet, amely eredetileg zsidó iskola volt, a társaság 15 éves használatra kapta meg, vállalva a felújítást.
Az emlékházat a tervek szerint december 14-én adják át, amikor gálaestet is rendeznek a még élő leszármazottak részvételével.
Riesz József (1880-1944) 38 éven át dolgozott orvosként Dombóváron, pályájának végén járási tisztiorvosként. 1944 június végén az akkor már súlyos beteg orvost több mint hétszáz dombóvári és város környéki zsidó származású emberrel együtt deportálták, visszaemlékezések szerint már az Auschwitzba vezető úton életét vesztette. Szintén visszaemlékezők számoltak be arról, hogy - több zsidó származású dombóvárit is bújtató - Orsolya rendi apácák a dombóvári vasútállomáson könyörögtek azért, hogy ne vigyék el orvosukat.
Dombóváron egykori - a róla elnevezett utcában álló - lakóházának falán 2014. június 29-én avattak táblát a tiszteletére, emlékét a dombóvári Szent Lukács Kórházban mellszobor is őrzi.

Címkék: Riesz József

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.

2024. Május 09. 07:30, csütörtök | Helyi

Májusi áreső aranyat ér a dombóvári Electro4You üzletben!

Az akció időtartama: 2024.05.09-től 05.21-ig, illetve a készlet erejéig.

2024. Május 08. 09:34, szerda | Helyi

Szúnyoggyérítést végeznek Dombóváron

Dombóvár területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre megelőzés céljából. Majd tervezetten egy hónapon belül megismétlésre kerül.