Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. Október 16. 22:45, szombat | Helyi
Forrás: Fekete István Kulturális Egyesület

Emléktáblával és faültetéssel tisztelegtek Fekete István előtt

Emléktáblával és faültetéssel tisztelegtek Fekete István előtt

„Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá.” - Fekete István -

2021. október 8-án a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében megalakult Somogy Megyei konzorcium nevében Emlékfát ültetett tisztelgésül a magyar erdész- és vadászirodalom művelője, Fekete István szellemi hagyatéka előtt.

A kőrisfát Keszthelyen, az Első Balatoni Sporthorgász Centrumhoz kapcsolódó Akvárium Apartmanházak kertjében, a Csík Ferenc sétányon ültették el.

Elsőként Szári Zsolt vezérigazgató köszöntötte a vendégeket, aki kitért a nagy magyar író életművére, majd Keszthely Város polgármestere, Nagy Bálint is üdvözölte a mintegy 60 fős meghívott közönséget.

Ezután Bodó Imre helytörténész, múzeumalapító rövid beszédében méltatta Fekete István írói munkásságát. Kiért a közeli Kis- Balatonnál, a Diás szigeten eltöltött évekre, ismetette az író életének állomáshelyeit, Göllétől, Kaposváron, Óváron, Bakócán, Ajkán át Budapestig. Kiemelte, hogy az író könyveit 12 nyelvre fordították le, köztük a Vukot 11 nyelven olvashatják szerte a világban. Eddig 47 könyve jelent meg. Elmondta még, hogy Fekete István író könyvei mintegy 14 millió példányban jelentek meg itthon és külföldön egyaránt. Nincs még egy magyar írónk a 20- 21. században, akinek ennyi példányban jelentek volna meg a művei, mint neki. Elmondhatjuk azt is, hogy ez a 19. emlékhely kis országunkban és ez lesz a második keszthelyi, mivel 2014-ben már felavatásra került a Fő utcán található Matulárium. S végül megköszönte a meghívást és kívánta, hogy az elültetésre váró fa, évtizedekig, évszázadokig hirdesse Fekete István írói nagyságát és szellemi örökségét.

Ezután a Nagyváthy Néptáncegyüttes műsorát nézhették meg, és a Fekete István Vadászkürt előadását hallgathatta meg a népes közönség. Az emlékfát a meghívott vendégek és a házigazda együtt ültették el fejet hajtva az emlékkőn elhelyezett emléktábla előtt.

Fekete István Kulturális Egyesület

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.