Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Energiaügyi Minisztérium: korlátozó intézkedések nélkül is csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Energiaügyi Minisztérium: korlátozó intézkedések nélkül is csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap.

A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.

A minisztérium azt is kiemelte, hogy a megfelelő felkészülés és a gáztárolók magas töltöttségi szintje miatt az ellátás biztonsága egy pillanatra sem forgott veszélyben.

Az elmúlt fűtési szezonban 259,4 millió köbméterrel maradt el a földgázfogyasztás a megelőző fűtési szezonétól - ismertették a részleteket a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló összegzése alapján. Hozzátették, hogy a lakossági felhasználás 4,6 százalékkal, a gazdaságé pedig 4,1 százalékkal csökkent 2023 október közepétől 2024 április közepéig. Ez különösen az alacsony bázisra tekintettel komoly eredmény: a 2022/2023-as fűtési szezonban közel negyedével, 2 milliárd köbméterrel kevesebb gáz fogyott, mint egy évvel korábban - emelték ki.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a további csökkenést úgy sikerült elérni, hogy a kedvezőbb ellátásbiztonsági helyzetben ezúttal nem volt szükség rendkívüli intézkedésekre. A kormány nem tartotta érvényben a 18 fokos hőmérsékleti korlátozást a közintézményekben, a települések nem kényszerültek uszodák, könyvtárak, múzeumok átmeneti bezárására.

A tájékoztatás kitért arra is, hogy míg a fűtési szezon első felében valamelyest bővült a felhasználás, a második három hónapban az enyhe időjárás is hozzájárult a megtakarításhoz. Példaként írták, hogy április első két hetének nyárias napjaiban a megelőző esztendő azonos időszakához képest kiugró mértékben, 70 százalékkal esett vissza a háztartások gázfogyasztása.

A villamos energia szerepe fokozatosan erősödik az energiamixben - közölték. Mint írták, erre utal az is, hogy az áramfelhasználás kismértékben, 1,3 százalékkal nőtt az elmúlt fűtési szezonban. Azonos arányú emelkedés látható e téren az idei első negyedéves adatokban is - tették hozzá. Megjegyezték, hogy a földgáz esetében viszont januártól márciusig is csökkenés mutatható ki, a 100 millió köbméterrel alacsonyabb igénybevétel 3,2 százalékos mérséklődést jelent.

Magyarország egymást követő két időszakban teljesítette felül az uniós elvárást a gázfogyasztás visszafogásában - emelték ki, hozzátéve, hogy az előző öt év átlagához képest a tagállamoknak 15 százalékkal kellett kevesebb földgázt használniuk. Hazánk a kötelező szintet meghaladó, 20 százalékos megtakarítást ért el tavaly után idén áprilisig is - hangsúlyozták. Úgy látják, hogy a gazdaság újraindulásával a vállalkozások energiaigénye nőhet, de az elért fogyasztáscsökkentés nagyobbik hányada hosszabb távon is megőrizhető lehet.

Az Energiaügyi Minisztérium arra is emlékeztetett, hogy a magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően változatlanul Európa legalacsonyabb áram- és gázárait fizetik. Hozzátették, hogy a kormány a háborús időkben is többféleképpen segíti a háztartásokat energiafogyasztásuk mérséklésében. Példaként írták, hogy a Napenergia Plusz Program a zöldenergia termelésére és tárolására alkalmas modern napelemes rendszerek telepítését támogatja, ezzel erősíti az önellátási képességet. A júniusban induló otthonfelújítási program az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésével járul hozzá ahhoz, hogy a nyertesek könnyebben tarthassák fogyasztásukat a rezsivédett sáv alatt - írták.

Címkék: energia, fűtés, gáz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben