Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Június 04. 16:27, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombóvári Szuperinfó

Építeni csak biztos alapokra érdemes!

Építeni csak biztos alapokra érdemes!

– vallja a profi szakemberből lett sikeres építési vállalkozó.

Aki Dombóváron, az Árpád utcában köz­le­kedik, láthatja az építőipari tevékenységgel foglalkozó Rozsusa-Bau Kft. megújult portáját. Igényes téglakerítésen tetszetős cégér mondja el szavak nélkül a leendő megbízónak, hogy jó helyen jár.

Az jól látható, hogy hol tart a cég most, de honnan indultál? – kérdeztem Dávid Rolandot, a Rozsusa-Bau Kft. ügyvezetőjét.

Egyéni vállalkozóként kezdtem az építőipari tevékenységet 2004-ben. Lakossági megbízásokat teljesítettem. Nagyon rögös úton jutottam el ide, sok vállalkozás akadályozott a terveim elérésében, sokan gáncsoskodtak, átvertek, de többször felálltam, ettől még jobban erősödtem és egyre elszántabbá váltam. A szorgalmammal és a kitartásommal megmutattam, hogy van helyem az építőiparban. A minőség és megbízhatóság nálam sosem volt kérdés!
Természetesen szerettem volna minél többre vinni, túlnőni az egyéni vállalkozás keretein, hogy a szüleimnek is bizonyítsak, és ezáltal megköszönjem, hogy iskoláztattak, hogy büszkék legyenek rám azért, amit elértem. Az álmom egy cég volt sok alkalmazottal és sok megrendelővel.
A megnövekedett megrendeléseknek köszönhetően családi vállalkozást alapítottunk feleségemmel, korlátolt felelősségű társasággá alakultunk. A cégtársak nevének kezdőbetűjéből jött a névválasztás, a Rozsusa-Bau Kft.
Szükségünk volt egy telephelyre, ezért 2016-ban megvásároltuk Dombóváron az Árpád utcai ingatlant. Már akkor volt olyan törekvésünk, hogy a későbbiekben tanulóképzéssel is szeretnénk foglalkozni. Kulturált irodákat, étkezőt, öltözőket és tanműhelyeket alakítottunk ki, hogy megfelelő helyet biztosítsunk a cég dolgozóinak, és ügyfeleinket is méltó körülmények között tudjuk fogadni.
Induláskor még nem voltak gépeink, csak az egyéni vállalkozásból áthozott szerszámokkal rendelkeztünk. A profitból fektettünk be gépekbe, így többé már nem kellett gépeket bérelnünk. Igaz, nem új gépeket tudtunk vásárolni, hanem jó állapotú használtakat, amelyeket felszámolás alatt álló cégektől sikerült beszerezni. Többé nem kellett alkalmazkodnunk más cégekhez, akikkel nem volt egyszerű időpontot egyeztetni, és emiatt a saját munkánkkal nem tudtunk haladni.
Az elmúlt évben frissítettük a gépparkot, két új platós autót vásároltunk, valamint egy többfunkciós, elöl-hátul dolgozó földmunkagépet. Ezt a gépet targoncaként is használjuk beszállítóink teherautóiról a raklapos áruk lerakására. Ha a megrendelőnk hely szűkében van, a szükséges anyagokat itt el tudjuk raktározni a felhasználásig.

Ha visszaemlékszel, mi volt az, ami anyagilag a legjobban előmozdította a céget?

Egyéni vállalkozóként rengeteget dolgoztam. Nappal munka, este felmérések, árajánlatok, másnap megint munka. Nem tudtam kellő időt tölteni a családommal, első gyermekemmel, aki most már 15 éves.
2016-ban megszületett a második gyermekem, és úgy érzem, ez volt az a pillanat, amikor eldöntöttem, hogy jobban szeretnék részese lenni a családom életének, hogy több időt tudjak együtt tölteni a gyermekeimmel. Ez a felismerés tett eltökélt, felelősségteljes emberré.
Ekkor kaptunk megbízást Dalmandon egy 1600 m2-es üzemcsarnok teljes felújításának kivitelezésére. Ez a megrendelés meghaladta a cég kapacitását, így be kellett vonnom több alvállalkozót. Törekedtem arra, hogy helyi, illetve környékbeli vállalkozók segítségével valósuljon meg a beruházás.
Ekkor jött létre az a jelenleg is működő vállalkozói kapcsolati rendszer, akikkel folyamatosan együtt dolgozunk, segítjük egymás munkáját. Szükség volt magam mellé olyan műszaki szakemberre, aki elkészíti a felméréseket és az árajánlatokat, ezért felvettem a mostani műszaki előkészítőnket, aki társtulajdonos is lett a cégben.
Ezáltal sok gond lekerült a vállamról, és a munkákra tudtam koncentrálni. A megnövekedett irodai tevékenységek is megkívánták, hogy felvegyünk egy külön ügyintézőt, ezáltal még inkább a vállalkozás érdemi munkájával és az ügyfelekkel tudtam foglalkozni.

Milyen volumenű munkákat vállal a céged?

Nem válogatunk! A 2019-es év elején 3 családi ház átépítésére, bővítésére kaptuk megbízást generálkivitelezőként. 2019 második felétől az év végéig egy 500 m2-es mezőgazdasági szociális épületet alakítottunk át szintén generálkivitelezésben. Ha csak gépi vakolást szeretne a megrendelő, akkor azt végezzük.
A kisebb megrendeléseket is szívesen elvállaljuk, még akkor is, ha éppen benne vagyunk egy nagyobb kivitelezésben. Ütemezzük a tevékenységeket, kihasználva, hogy az építőiparban vannak várakozási idők, például meg kell várni, amíg a gépészek, a villanyszerelők vagy az ácsok befejezik a munkafázisokat. Kinti munkák esetében a cégnek kiszámíthatatlan tényező az időjárás. A szervezésnek és a megrendeléseknek köszönhetően mindig vannak belső munkáink, még télen is. Összességében két héten belül be tudunk vállalni bármilyen volumenű munkát.

Milyen projekten dolgoztok a közeljövőben?

A gunarasi ifjúsági tábor felújítására, akadálymentesítésére kaptunk megbízást. Ez három szálláshely, illetve a táboron belül egy teljesen új közösségi ház kivitelezéséből áll. Ezt megelőzően már szerződtünk több kisebb-nagyobb munkára, amelyeket ugyanúgy teljesíteni fogunk.

A hasonló profilú cégekkel milyen a kapcsolatod?

Több építőipari cég van a piacon, akikkel együtt tudunk működni. Hiszek az összefogás erejében. Szívesen veszem azoknak a vállalkozóknak a megkeresését, akik minőségi, korrekt munkát tudnak nyújtani, és munkájukért garanciát is tudnak vállalni, mert a megrendelőknek ez a legfontosabb!
Az Eli-Építő Kft-vel és a Kovi-95 Kft-vel nagyon jó a kapcsolatunk, már több éve dolgozunk együtt, egymás vállalkozását segítve. A kölcsönös bizalom az alapja ezeknek a kapcsolatoknak. Úgy gondolom, mindannyian a hosszú távú, korrekt együttműködésben hiszünk.

Milyen a munkavállalóid összetétele?

A kft. létszáma 12 fő, és 6 kőműves tanulónk van jelenleg. A nálunk alkalmazásban álló munkavállalókkal több éves a munkakapcsolat. Vannak kőművesek, festők, burkolók, és sikerült a telephelyre egy megbízható karbantartót találni. A munkavállalóink nem cserélődnek, inkább bővül a létszám. Folyamatosan arra törekszem, hogy napi szinten felkészültek legyenek a munkavállalók az új technológiákkal kapcsolatban.
A cégen belül egy felelősségteljes, ugyanakkor „családias”, jól együttműködő kollektívát szerettem volna kialakítani, és az gondolom, ez sikerült is.
Jelenleg két munkavállalóval nőtt a létszám, akik egykor nálunk tanulták ki a kőműves szakmát, és az élet visszasodorta őket hozzánk.
A kapacitásunk: két villanyszerelőbrigádot, valamint egy ács- és egy gépészbrigádot tudunk ellátni folyamatosan munkával, természetesen a saját építőbrigádjainkkal egyetemben.

A céged munkaerőképzés szempontjából is a jövőbe tekint, szakemberképzéssel is foglalkoztok. Hogy látod a fiatalok munkához való hozzáállását?

Igen, rendkívül fontosnak tartom a jó szakemberek képzését, és ez nagy kihívást is jelent számomra. Jelenleg hat kőműves tanulónk van, akik másodévesek, jövőre végeznek. Én is kőműves tanulóként kezdtem a Dombóvári Építőipari Szövetkezetnél 1991-1994-ig. Akkor még népszerű volt a kőműves szakma! Ennél a cégnél mindent megkaptam: munkaruházatot, szerszámokat, ösztöndíjat, és lehetőséget a szakma elsajátítására, igazi jó kőművesektől tanulhattunk.
A szünetekben – ősszel, tavasszal, nyáron – a gyakorlat ideje alatt az akkori vezetés megengedte, hogy a brigádokban kőműves szakik mellett dolgozzunk. Éppen ezért én is ezt a példát szerettem volna követni. Amikor elkezdtem a tanulóképzést, azt gondoltam, hogy a kőműves tanulónak jelentkező diákok nagy eltökéltséggel, elszántsággal és alázattal akarnak kőművesek lenni, de a gyakorlatban derül ki a fizikai felkészültség. Nem könnyű munka, bár sok munkafázisnál a fizikai munkát gépekkel váltottuk ki, de a téglát még most is kézzel és fizikai erővel kell a helyére tenni, ráadásul ha vizes, kétszer, háromszor is nagyobb a súlya. A burkolólapok is az aljzaton vannak, sokat kell hajolni, térdelni, mire egy padlóburkolás elkészül, de a végeredmény kárpótolja és büszkeséggel tölti el a diákot.

Végezetül milyen tanácsot adnál azoknak, akik építésben, átalakításban gondolkodnak?
Az édesapámmal sokat beszélgettem (bár ő nem volt vállalkozó, és nem vett részt az üzleti életben), sok tanáccsal látott el. Visszagondolva nagyon bölcs ember volt, és a tanácsait a mai napig alkalmazom. „Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy az olcsót válasszuk!” –mondta.
Mindig az olcsó lesz a drága a végén! Véleményem szerint, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt kell mondjam, csak leinformálható, megbízható vállalkozással dolgoztassanak, akik megfelelő referenciával rendelkeznek az adott munkához, és azt megfelelően tudják elvégezni!

A Rozsusa-Bau Kft. 2019-ben elnyerte a „Kiemelten Megbízható Vállalkozás” címet. Erre nagyon büszke vagyok. Az építtetők továbbra is bizalommal fordulhatnak hozzám az alábbi elérhetőségeken:
Rozsusa-Bau Kft.
Dombóvár, Árpád u. 24.
Tel.: 06-30/670-1078
www.rozsusa-bau.hu

szerk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.