Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Április 25. 09:26, szombat | Helyi
Forrás: koronavirus.gov.hu, fotó: https://www.freepik.com/free-photo/carpenter-works-with-tr

Érettségi nélkül is lehet jelentkezni a technikumok kétéves képzéseire

Érettségi nélkül is lehet jelentkezni a technikumok kétéves képzéseire

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelentős könnyítésről döntött azoknak a diákoknak az érdekében, akik szeptembertől a technikumok érettségire épülő képzéseiben szeretnék folytatni szakképzési tanulmányaikat.

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében szigorú óvintézkedések mellett májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók. A tárca iránymutatása kitér arra is, hogy érettségi nélkül is lehet jelentkezni a technikumok kétéves képzéseire.

A kormány döntése alapján a középfokú oktatás végzők tanulói közül májusban azok a fiatalok tehetnek érettségi vizsgát, akiknek a felsőoktatásban való továbbtanuláshoz szükségük van a bizonyítványra. A többieknek az őszi időszakban lesz lehetőségük az érettségi megszerzésére.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jelentős könnyítésről döntött azoknak a diákoknak az érdekében, akik szeptembertől a technikumok érettségire épülő képzéseiben szeretnék folytatni szakképzési tanulmányaikat. A határozat lehetővé teszi a technikumok szakmai vizsgára felkészítő két évfolyamos képzésébe való bekapcsolódást azok számára is, akik a járványhelyzet miatt most nem kívánnak vagy nem tudnak érettségi vizsgát tenni. A középiskola befejező évfolyamát elvégzők közül tehát bárki beiratkozhat a technikumok kétéves képzéseire, az így továbbtanulóknak az érettségit elegendő utólag, legkésőbb a szakmai vizsgáig megszerezniük.

Az ITM ezzel az intézkedéssel is hozzájárul ahhoz, hogy minden diák továbbtanulhasson, aki szakmát szeretne szerezni. A magyar gazdaságnak, a hazai vállalkozásoknak nagy szükségük van és lesz a versenyképes szaktudással bíró, tehetséges fiatalokra – hangsúlyozta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

A határozat szabályozza a szakmai vizsgákra vonatkozó intézkedéseket is. A komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követő időszakban kell megszervezniük az intézményeknek. A szakképzés lényegét jelentő gyakorlati vizsgákat az iskolák által meghatározott időpontban, lehetőség szerint májusban tarthatják meg. A vizsgákat az érettségikhez hasonlóan kis létszámmal, a vizsgázók közötti megfelelő védőtávolság biztosításával, a biztonsági előírások betartásával kell megszervezni és lebonyolítani.

A vizsga végeredményét a szóbeli vizsga eredménye nélkül kell megállapítani. A vizsgán azok a végzős tanulók vehetnek részt, akik az utolsó tanévben a kötelező szakmai gyakorlat legalább 60 százalékát teljesítették. A vizsgára bocsátás feltételeként előírt okiratok (például nyelvvizsga, jogosítvány) bemutatása nem kötelező, sikeres vizsga esetén a bizonyítványt azok hiányában is ki kell állítani.

A határozat kitér arra is, hogy mellék-szakképesítés megszerzésére irányuló vizsga nem szervezhető, azokat a 2020/2021. tanév október-novemberi vizsgaidőszakában kell megtartani. A javító- és pótlóvizsgák letételének lehetősége kapcsán megszabott, idén júniusban lejáró egy éves határidő a 2020/2021. tanév október-novemberi vizsgaidőszakának utolsó napjáig meghosszabbodik.

A különleges szabályozás alapján igazoltnak kell tekinteni annak a tanulónak a hiányzását, aki a veszélyhelyzetre tekintettel valamely vizsgatevékenységen nem vesz részt, és számára a 2020/2021. tanév október-novemberi vizsgaidőszakában kötelező vizsgalehetőséget biztosítani, amely nem tekintendő javító- vagy pótlóvizsgának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

2024. Április 12. 08:00, péntek | Helyi

Lomtalanítás Dombóváron

Idén két időpontban április 13-án és 27-én lesz Dombóvár különböző részein lomtalanítás. Utcákra lebontva az időpontokat cikkünkben olvashatják.

2024. Április 11. 10:25, csütörtök | Helyi

Dombóvár újabb 90 éves lakóját köszöntötték

Csapó Edét 90. születésnapján Pintér Szilárd polgármester és Futó Péter önkormányzati képviselő köszöntötték.