Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. December 10. 11:24, hétfő | Helyi
Forrás: EDO/Fricker Andrea

„Erő és méltóság árad róla, és nevetve néz a holnap elé” Példabeszédek 31:25

„Erő és méltóság árad róla, és nevetve néz a holnap elé” Példabeszédek 31:25

A női szerepek sokszínűségéről, a hivatásokról és a hitről beszélgettünk meghívott vendégeinkkel az Evangélikus Diakóniai Otthonban advent első vasárnapjának előestéjén.

„Erõ és méltóság árad róla, és nevetve néz a holnap elé” Példabeszédek 31:25

Többségében lányok, asszonyok érkeztek meghívásunkra, meglepetésünkre néhány bátor férfi is csatlakozott közösségünkhöz, ami külön örömünkre szolgált.

A bevezető áhitat szolgálatát Szücs Eszter lelkésznő vállalta, aki néhol tréfásan, ám mély tartalommal és érdekes összefüggésekben beszélt a nők és a férfiak szerepeiről, egymásra utaltságáról, a kölcsönös tisztelet fontosságáról.

Takács Istvánné helytörténeti kutató a nők múltbéli vallásgyakorlásáról tartott előadást, bemutatva régi korok asszonyainak gazdag hitvilágát. Elmondta, hogy míg régen a hit átszőtte az élet valamennyi pillanatát, addig mára Isten szinte teljesen kiszorult a hétköznapjainkból.

Bán Emma, a dombóvári könyvtár igazgatója elmesélte, hogy számtalan kihívásnak kell vezetőként megfelelnie, emellett anyaként is helyt kell állnia. Sokat köszönhet édesanyjának és nagymamájának, akik a biztonságot jelentik számára. Az est vendégeinek dédapja I. világháborúban, feleségének írt megható sorait hozta ajándékul.

Csapó Gyuláné polgármester asszony elmondta, hogy gyökerei: nagyszülei, szülei kitartása jelentik számára a példát, hiszen családja a kitelepítések után is talpra állt. A „férfiak világában” vezetőként igyekszik helytállni úgy, hogy közben megőrzi gondoskodó, nőies oldalát is. Habár gyakran versenyt fut az idővel mégis megpróbál a lehető legtöbb időd családjával, unokájával tölteni, belőlük merít erőt a hétköznapok küzdelmeihez.

Szücs Eszter evangélikus lelkésznő bepillantást engedett egy lelkészházaspár mindennapjaiba. Mesélt arról, hogy neki, mint dolgozó nőnek és anyának mennyi kihívásnak kell megfelelnie, amit egy igazi Társ valamint a közösség támogatása nélkül nem tudna teljesíteni. Munkáján keresztül látja, milyen nehézségekkel küzdenek a mai magyar családok.

Vajay Tiborné három gyermekes édesanyaként igazi kihívásnak azt tartja, ha békét és nyugalmat tud teremteni otthonában. Erőt a hitből merít, a versírást is Isten ajándékának tekinti, melyen keresztül megoszthatja gondolatait, érzéseit a többi emberrel. Verseit az Otthon munkatársai tolmácsolták a közönségnek.

Mészárosné Fodor Klára helytörténész-festőnő „Körülöttünk angyalok” című kiállításának megnyitóján az angyalok bibliai, és képi ábrázolásáról, saját alkotói kihívásairól, érzéseiről mesélt, valamint meglepetésként egyik gyönyörű festményét adományozta az Otthon számára.

Azt est háziasszonya, aki egyben a cikk írója is - számos élménnyel gazdagodott: minden vendégem más-más életutat járt be, bölcsességük, gazdag érzelemviláguk, őszinteségük példa értékű számomra. A tőlük leggyakrabban elhangzott két szó a család és a szeretet volt. Úgy érzem, ennél méltóbban nem készülhettünk volna adventre.

Fricker Andrea

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.

2024. Május 09. 07:30, csütörtök | Helyi

Májusi áreső aranyat ér a dombóvári Electro4You üzletben!

Az akció időtartama: 2024.05.09-től 05.21-ig, illetve a készlet erejéig.

2024. Május 08. 09:34, szerda | Helyi

Szúnyoggyérítést végeznek Dombóváron

Dombóvár területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre megelőzés céljából. Majd tervezetten egy hónapon belül megismétlésre kerül.

2024. Május 07. 08:24, kedd | Helyi

Dombóvár egyik legnagyobb sportolójára emlékeztek

Buzánszky Jenő 99 évvel ezelőtt, 1925. május 4-én született Újdombóváron.