Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 05. 18:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Rakonczay Viktória

Erősen közeledik a Kanári-szigetekhez az óceáni kenus

Erősen közeledik a Kanári-szigetekhez az óceáni kenus

A párjával együtt 2007-ben az Atlanti-óceánt átevező és az útról nemrég Dombóváron is előadást tartó Rakonczay Gábor ezúttal a világon elsőként és egyedül kel át kenuval a nagy vízen.

A Fa Nándor tervei alapján és kivitelezésében készült Vitéz nevű egyszemélyes óceáni kenuval Rakonczay Gábor december 20-án indult el a portugáliai Lagosból. Először a Kanári-szigetekig evez, onnan az óceánon átkelve a Karib-szigeteki Antiguában köt ki. Mindezt kísérőhajó, motor és vitorla nélkül.

Gábor szintén óceánátevező feleségétől, Vikitől nemrég kaptuk a hírt, hogy - ha minden jól megy - a férje holnap, a nap folyamán eléri a Gran Canaria szigetet. A tervezett 20 nap helyett - ami önmagában is erős idő lett volna - mindössze 17 nap alatt fogja teljesíteni a Lagos-Las Palmas távot, ami nagyjából 1200 km.

Ezzel az idővel hallatlanul magasra teszi a lécet. Így eléggé nehéz helyzetből indulnak majd azok, akik utána kísérlik meg megdönteni a táv időrekordját. Mivel a világon ő az első, aki kenuval teljesíti ezt a szakaszt, ha „csak” kényelmesen leevezne a Kanári-szigetekre, akkor is magáénak tudhatná az elsőségért járó Guinness World Record elismerést.

Viszont Gábor nem elégszik meg ennyivel, a tőle telhető legtöbbet kihozza magából, így eddig naponta átlagban 68 km-t tett meg. Viki és Gábor közös óceánátevezésekor a világrekordhoz elegendő napi átlagteljesítményük 103 km volt a két evezővel hajtott Tűzhangyával, amely naponta 24 órán keresztül folyamatosan haladt, mivel egész nap egymást váltották.

Gábort most nem váltja fel senki. Amikor alszik, a kenu nagyjából a jó irányba sodródik. A fantasztikus haladás alapja a Fa Nándor által megalkotott remek hajó. De nagyban közrejátszik a felszerelés, élelmiszer gondos megválogatása és behelyezése a hajóba. Fontos, hogy szigorúan csak annyi súly került bele, ami feltétlenül szükséges. Lényeges még a precíz navigálás és nem utolsó sorban Gábor lelki-szellemi összeszedettsége, kitűnő fizikai állapota.

Az expedícióról szombaton reggel 7:43-kor az MTV mutat be összeállítást.

További információk az útról: atlantix.eu

Címkék: Rakonczay Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.