Városlista
2020. április 7, kedd - Herman

Hírek

2011. Február 04. 11:31, péntek | Helyi
Forrás: oek.hu, antsz.hu, Szent Lukács Kórház

Erősödik az influenza, tilos a látogatás a dombóvári szülészeten

Erősödik az influenza, tilos a látogatás a dombóvári szülészeten

Az Országos Epidemológiai Központ (OEK) múlt hétre vonatkozó influenzajelentése szerint az ország minden megyéjét érintő járvány alakult ki. Az ÁNTSZ legfrissebb heti tájékoztatója és saját információink alapján nemcsak a dombóvár

A figyelőszolgálatra kijelölt orvosok jelentései alapján az OEK-jelentés azt írja, hogy 2011. január 24. és 30. között összesen mintegy 42 000, az előző hetinél másfélszer több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A 100000 lakosra vonatkoztatott influenzaszerű megbetegedések száma alapján a legérintettebb terület Győr-Moson-Sopron, Pest és Baranya megye volt. A betegek 30,5%-a gyermek, 41,5%-a 15-34 éves fiatal felnőtt, 22,6%-a középkorú, 5,4%-a pedig 60 éven felüli volt. Az előző héthez képest valamennyi korcsoportban nagyobb arányú volt a megbetegedés. Ugyanakkor az előfordulás gyakorisága a 10-14 és a 6-9 évesek között volt a legjelentősebb. Másfél-kétszer több iskoláskorú kereste fel orvosát influenzás tünetek miatt, mint az előző héten.

Bár a fenti jelentés szerint a megbetegedések lakosságarányos száma Tolna megyében csak az átlag körül alakult a múlt héten, február 1-től teljes látogatási tilalom van érvényben a dombóvári Szent Lukács Kórház Szülészeti-nőgyógyászati Osztályán, valamint szűkített látogatási idő a további osztályokon.

Mint Dr. Fekete Zsuzsannától, a dombóvári intézmény higiéniai vezetőjétől megtudtuk, erre elővigyázatosságból, az ÁNTSZ-től kedden hozzájuk közvetlenül beérkezett kistérségi influenza-adatok alapján került sor. Bár az ellátási területükön a megbetegedések gyakoriságában tapasztalt növekedés nem volt túl jelentős, Dr. Gács Ernő szülész-nőgyógyász főorvos saját hatáskörében rendelte el a látogatási tilalmat az általa vezetett osztályon. A főorvosi karral egyeztetve Dr. Kerekes László igazgató pedig úgy döntött, átmenetileg csak hétköznap 15 és 17 óra, szombaton pedig 10 és 12 óra között teszi lehetővé a betegek látogatását a többi osztályon. Az ideiglenes rend változtatásának kérdésére legközelebb jövő kedden tér vissza a kórház vezetése. Influenzát egyébként egyelőre egyik fekvőbetegüknél sem fedeztek fel. Amennyiben így lenne, megfelelő intézkedési terv alapján elkülönítve kezelnék az ilyen pácienseket.

A régiós helyzet kapcsán az ÁNTSZ honlapján található nyilvános tájékoztatóból kiderül, hogy teljes körű látogatási tilalom érvényes szintén február 1-től a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjára. Február 2-től tilos a betegek látogatása Szekszárdon, a Tolna megyei Önkormányzat Balassa János Kórház Belgyógyászati Tömbjében. Február 3-tól pedig látogatási tilalmat rendeltek el a kaposvári Kaposi Mór Kórház valamennyi fekvőbeteg osztályára vonatkozóan is.

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy az ideiglenes látogatási renddel kapcsolatos információi tájékoztató jellegűek, kizárólag a megyei kormányhivatalok tudomására jutott kórházi látogatási tilalmakra vonatkoznak. Kérik az érintetteket, hogy az aktuális helyzet miatt közvetlenül az egészségügyi intézményekhez forduljanak.

A dombóvári kórház központi telefonszáma: 74/564-000, honlapjának címe: www.szlkorhaz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 07. 08:03, kedd | Helyi

Dombóvári Krónika néven indított sorozatot a Földi István Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény

Az 1969-től 1998-ig kézírással vezetett Városi Krónikából emelnek ki jelentősebb eseményeket, ünnepi pillanatokat.

2020. Április 06. 20:59, hétfő | Helyi

Módosították az április 1-jén bevezetett helyi járatos dombóvári buszmenetrendet

Az új menetrend április 8-tól érvényes.

2020. Április 06. 16:04, hétfő | Helyi

Az 50 éves Dombóvárra emlékezik a Fekete István Múzeum

Az 50 éves Dombóvárra emlékezünk. Oklevelek 710 éve, 1310-ben említik első alkalommal Dombóvár várának létezését, ekkor Kőszegi Henrik fia, János birtokolta.

2020. Április 06. 14:47, hétfő | Helyi

Harangszó hétfőnként Dombóváron

Dombóvár templomaiban 04.06-án és hétfőnként 17.00-kor szólni fognak a harangok, hogy imádságra hívjanak.