Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 14. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Európához képest olcsó a magyar áram és gáz

Európához képest olcsó a magyar áram és gáz

Két tucat európai fővárossal összevetve Budapest áram- és gázár szerinti helyezése egy év alatt jelentősen javult. Az utóbbi hónapok során viszont a lendület megtörni látszik. Júniushoz képest júliusban már nem a második, csupán a harmadik legolcsóbb a budapestiek által fizetett áram 23 európai város közül - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi jelentéséből - írja a Népszabadság.

Egy éve a budapestiek 23-ból még csak a hetedik legalacsonyabb tarifát fizették. Vagyis egy év alatt négy helyezést javítottunk. Igaz, május-júniusban már álltunk jobban is. A kedvezőtlen változás oka nyilván a tarifa változásában keresendő, hanem a forint gyengülésében, mivel a díjakat a felmérés euróban mutatja. Ennek nyomán Bukarest visszaelőzte Budapestet.

A vásárlóerőhöz viszonyított áramtarifában az amúgy változatlanul rossz helyzetünk hajszállal javult: a hatodik legkedvezőtlenebb helyről a hetedikre javítottunk. Ez ugyan két hellyel jobb, mint egy éve, de itt nagy a hullámzás: januárban e mérce szerint már álltunk a mostaninál is kedvezőbb, kilencedik helyen is.

A budapesti gáz a vizsgált 22 fővárosi közül változatlanul a második legolcsóbb. Ez egy éve változatlan. Az örök nyerő Bukarest, ahol most hét százalékkal alacsonyabb a tarifa. A vásárlóerőhöz mért gázármutatónk szintén javult: nálunk negyedik legkönnyebb a számla kifizetése. E téren egy év alatt hat helyet javítottunk.

Az áram- és gázrezsi egy átlag fővárosi család jövedelmében a MEKH szerint 5,6 százalékot tesz ki. Ez 20 főváros sorában a hatodik legrosszabb. Ezt a helyet négy hónapja tartjuk. Egy év alatt négy pozíciót javítottunk, mégpedig töretlen ívvel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során