Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Október 04. 23:15, kedd | Helyi
Forrás: Tudósítónk

Európai Madármegfigyelő Napok: aktívak voltak a dombóvári madarászok - képgalériával

Európai Madármegfigyelő Napok: aktívak voltak a dombóvári madarászok - képgalériával

Hétvégén madárgyűrűzéssel, -megfigyeléssel és -számlálással, valamint kirándulással csatlakoztak a dombóvári madarászok az Európai Madármegfigyelő Napok programjához. Hétfőn és kedden iskolásokat fogadtak a Madárvártán.

Az október első hétvégéjén lezajlott rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tett lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől sokakat igyekezett megszólítani és a szabadba csábítani a program magyarországi koordinátora, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője.

Az MME 28. sz. Dombóvári Csoportja szombatra madárgyűrűzést szervezett a Tüskei-tónál lévő Madárvártához, illetve távcsöves madármegfigyelést és -számlálást a Dombóvár környéki halastavakhoz. A csapat vasárnap előbb a fenékpusztai országos gyűrűzőközpontba látogatott el, hogy ott madarakat fogjon be és szedjen, valamint sérült szárnyasokat és egy különleges tojásgyűjteményt tekintsen meg. A nap programja madármegfigyeléssel zárult a Kis-Balatonnál lévő Kányavári-szigeten.

Hétfőn és kedden Nagy Sándornál, a csoport titkáránál egész nap általános iskolás korú gyerekek csapatai adták egymásnak a kilincset a Madárvártán. A két nap során összesen kétszázötven kisdiák ismerhette meg a nemzetközi kezdeményezés történetét, a különböző típusú odúkat és a madárbarát kertet. A szerencsésebbek gyűrűzési bemutatóban is részt vehettek, de a kevésbé szerencsések is azért megtudhatták, mik a gyűrűzés kellékei és módszerei. Viszont akár így, akár úgy, a kaposszekcsői, a belvárosi és az újdombóvári általános iskolából, valamint a gimiből Tüskébe kilátogató, tizenkét évesnél nem idősebb érdeklődők mindegyike ajándékkal távozhatott az ornitológiai érdekességek tárházából.

A két nappal megtoldott hétvége során így közel háromszázan érezték jól magukat az Európai Madármegfigyelő Napok dombóváriak által szervezett programjain.


Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.