Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 23. 08:08, kedd | Helyi
Forrás: Dombó Média

Évindító vállalkozói fórum a Városházán

Évindító vállalkozói fórum a Városházán

Évindító vállalkozói fórumot tartottak január 17-én a Városházán a képviselő-testület és a közös önkormányzati hivatal vezetői.

Elsőként Szabó Loránd polgármester arról beszélt, hogy a település önkormányzata számos pályázati sikert könyvelhetett el tavaly. Több projekt már elindult az elmúlt évben, azonban a fejlesztési elképzelések java része az idéntől valósulhat meg. Három város-rehabilitációs program már megkezdődött, két oktatási-nevelési intézmény energetikai korszerűsítése hamarosan indul, a helyi civil szervezetek rendelkezésére álló mintegy 200 millió forintból a közösségépítést szolgáló különféle rendezvények és infrastrukturális beruházások is tervezési szakaszban vannak. Számos olyan beruházás is lesz, mely a település lakóinak komfortérzet-javításához járul majd hozzá.

- Szeretnénk a „Tüskei Ipari Park” címet elnyerni, amivel vonzóvá kívánjuk tenni az említett városrészben lévő ingatlanokat befektetők számára, akik új vállalkozásokat telepíthetnek le a területen - emelte ki az önkormányzati vezető. - Az infrastrukturális beruházások során meg kell oldanunk a vízellátást, a szennyvíz-elvezetést, új utakat és parkolókat is szükséges építeni. Ha sikerrel járunk, akkor nemcsak a foglalkoztatási gondjainkon enyhíthetünk az új munkahelyek létrejöttével, hanem a Tamási és a Döbrököz felől közúton hozzánk érkezők a mostaninál rendezettebb körülmények között hajthatnak be Dombóvárra járműveikkel.

Szabó Loránd elmondta még, hogy a volt zeneiskola épületének udvarán egy modern városi piacot kívánnak kialakítani, valamint a közszolgáltató cégek helyi ügyfélszolgálatait közös irodába akarják telepíteni az ügyintézés egyszerűsítése és gyorsítása érdekében.

Tigelmann Péter gazdasági ügyekkel foglalkozó alpolgármester arról beszélt, hogy tavaly számos helybeli vállalkozást keresett fel, ahol a vezetők többsége a közöttük és az önkormányzat közötti rendszeres információ-áramlás fontosságát hangsúlyozta. A képviselő-testület döntéseivel közvetlenül ugyan nem tudja befolyásolni a helyi gazdaságot, ám olyan helyzetet képes teremteni, mely kedvezően hathat a cégekre és az egyéni vállalkozókra.

A város főépítésze, Gyergyák János a Helyi Építési Szabályzat vállalkozókat is érintő tervezett változásait ismertette.

Vincellérné dr. Illés Krisztina, a Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Irodájának vezetője elmondta, hogy jó az adózási morál a településen mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások tekintetében. 2017-ben közel 800 millió forint helyi adó folyt be az önkormányzathoz, amiből 500 millió forintot tett ki az iparűzési adó.

Dr. Szabó Péter jegyző a tavaly év végi jogszabály-változások sokaságára hívta fel a vállalkozások vezetőinek figyelmét.

A cégek irányítói legnagyobb gondként a jól képzett helyi munkaerő hiányát emelték ki, de szinte valamennyien bizakodva tekintenek előre. Ezt jelzi elsősorban az, hogy az összejövetelen sokan osztották meg a fejlesztési elképzeléseiket. A vezetők megfogalmazták azon elvárásukat is, hogy vonják be őket az önkormányzati elképzelések tervezési fázisba is, mert akkor nem a folyamat végén kell szembesülniük a képviselő-testület által hozott döntésekkel és azok rájuk vetülő hatásaival.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.