Városlista
2019. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2019. Április 25. 13:32, csütörtök | PR
Forrás: Arrabonamédia

Ezek a legnépszerűbb húsvéti ételek

Ezek a legnépszerűbb húsvéti ételek

Ideális esetben nem csak az eszem-iszomról szólnak az ünnepek, de valljuk be, egyes ünnepek hallatán máris összefut a nyál a szánkban.

Ezek azok az ünnepek, amikhez olyan ínycsiklandó ételeket társítunk, melyekből az egyszerű hétköznapokon nem, vagy csak vajmi keveset fogyasztunk.

Minden családban más-más hagyománya van annak, hogy mi kerül a húsvéti asztalra, ám vannak amolyan klasszikus-népszerű ételek, melyek nélkül nem húsvét a húsvét. Ilyen például a sonka, tojás, kalács hármasa, ami a húsvéti időszakban szinte minden otthonban terítékre kerül. De mit fogyasztunk még szívesen ilyenkor? Összeállásunkból kiderül!

Bárány
A húsvéti menükben gyakran szerepel bárányhús, aminek vallási hagyományai is vannak. Leggyakrabban húsvét vasárnapjának főmenüje a bárány, amit sokan ragulevesként, tárkonyosan készítenek el, de szokás még pörköltöt, tejfölös-paprikást is főzni belőle, valamint a rántott bárány is igen népszerű. Bár a régi magyar konyha gyakran használta ezt a húsfélét, ma már sok család szinte csak húsvétkor eszik ilyen húst.

Torma
Egyes babonák úgy tartják, hogy a torma könnyfakasztó íze-szaga elűzi a rossz lelkeket, de napjainkban nem ezért kerül az asztalra. Remekül passzol a főtt sonka mellé, és bár igazi kihívás, ha magunk szeretnénk lereszelni a tormát, a végeredmény mindenképp magáért beszél. Akik nem bírják az erős ízt, lazítani szokták egy kis majonézzel, tejföllel.

Sárga túró
Az ország észak-keleti csücskében a sárga túrónak legalább akkora hagyománya van, mint a sonkának és a kalácsnak. Ahány család, annyiféle sárga túró recept is létezik és ez az az étel, amit tényleg csak évente egyszer, a húsvéti ünnepkörben készítenek a háziasszonyok. Tej kell hozzá, tojás, mazsola, cukor és vaníliás cukor, ha édesen szeretjük, de sokan készítik sós verzióját is.

Padlutka
A padlutka vagy ismertebb nevén a tőtike a húsvét töltött káposztája. Ameddig karácsonykor töltött káposztát készítünk szívesen, addig húsvétkor főleg szatmári és erdélyi településeken a padlutka hódít. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint a darált hússal és rizzsel töltött káposzta leveleket, csak épp ennél az ételnél angolsóska leveleket vagy tormalevelet használnak. A titka az, hogy nem egyszerű vízben, hanem az előzőleg megfőzött sonka levében készítek el. Ízlés szerint kenyérrel és tejföllel fogyasztható.

Töltött tojás vagy kaszinótojás
Mivel a tojás és a sonka is rendkívül jól variálható, ezért húsvétkor ezeket többféleképp is lehet készíteni, főleg ha hidegtálakkal is készülünk. Bár kaszinótojást talán máskor is eszünk, nemcsak húsvétkor, ilyenkor mindenképp több asztalra kerül ebből az ízletes ételből. A tölteléke kedvünkre variálható, így akár a húsvéti sonkából vágott apró darabok is belekerülhetnek.

Főtt sonka
Ennek azért szentelünk külön figyelmet, mert a húsvét főétele az omlós sonka. Bár az előre főzött és kötözött sonkák esetében sokszor van az az érzésünk, hogy zsákbamacskát veszünk, a családok többsége mégis ezt a megoldást válassza praktikus okokból. Pedig a sonkafőzés nem ördöngösség, így nem kell ahhoz konyhatündérnek lennünk, hogy jó legyen a végeredmény. Eleve ez megadja annak a lehetőségét, hogy találomra, hanem kedvünkre való nyers sonkát válasszunk, ami pont annyira zsíros és bőrös, amennyire azt szeretnénk. A sonka főzővizét mi magunk is ízesíthetjük, így kerülhet bele vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél és különféle zöld fűszerek.

Címkék: húsvét, recept

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 15:51, szerda | PR

Óvodákat újítanak fel

Két óvoda felújítási munkálatait nyerte el, nyílt közbeszerzési eljáráson a Jánosik és Társai Kft. A közel 300 millió forintos bevételt jelentő munkákkal határidőre, év végéig készülnek el -

2019. Július 19. 15:37, péntek | PR

A klímaváltozás megemeli a biztosítási díjakat?

Míg évtizedekkel ezelőtt csupán egy távoli jövőben volt elképzelhető számunkra az éghajlatváltozás és annak hatásai, ma már a legtöbben tényként kezelik azt.

2019. Július 16. 13:39, kedd | PR

Szigorú minőségi szabályozás a siker kulcsa

A Jánosik és Társai Kft. tavalyi árbevétele meghaladta a 14 milliárd forintot. Az idén is több mint 14 milliárd forint bevételt terveznek.

2019. Június 13. 10:36, csütörtök | PR

Nemzetközi és magyar sztárokkal indul az országos kerékpár fieszta

11 megyén és 100 városon át vezet Magyarország legnagyobb kerékpárversenye