Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2012. Január 04. 08:36, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ezen is múlik a testmagasság?

Ezen is múlik a testmagasság?

A szülők munkanélkülisége és társadalmi helyzete is jelentősen befolyásolja a gyermekek magasságát.

A Tübingeni Egyetem és a brandenburgi egészségügyi hivatal szakértői kutatásuk során brandenburgi gyerekeken keresztül azt vizsgálták, milyen mértékben befolyásolta egy adott régió munkanélküliségi vagy elvándorlási rátája a gyermekek növekedését 1994 és 2006 között. Az eredményekből kiderült, hogy a munkanélküli szülők gyermekei alacsonyabbak, mint az átlag.

A tanulmány az egészségügyi hivatalnak elsős általános iskolások vizsgálatával végzett kutatásából származó adatokon alapul. Ennek során több mint 250 ezer gyermek esetében vizsgálták a testmagasság, a kor és a nem mellett a szülők képzettségére és társadalmi státusára vonatkozó információkat.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a szülők munkanélkülisége negatív befolyással van gyermekeik testmagasságára. A csekély bevétel a tanulmány szerint kevesebbet nyom a latban, mint a pszichológiai stressz, illetve a szülők frusztráltsága. Ezek a tényezők inkább vezetnek a gyerekek elhanyagolásához.

Egy területre jellemző elvándorlási arány is negatív összefüggésben van a gyerekek magasságával. Mivel főként a magasabban képzett társadalmi rétegek vándorolnak el, a kevésbé képzettek maradnak. A képzettebb szülők családjaiban emellett nagyobb súlyt fektetnek az egészséges táplálkozásra és a gyermekek orvosi ellátására, így ők jobban fejlődnek és magasabbra nőnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 28. 09:39, kedd | Belföld

Illegális gyógyszerekkel kereskedtek a COVID idején

2024. Május 27. 16:16, hétfő | Belföld

Meghalt két ember egy balesetben az 54-es főúton Bócsánál

Két ember meghalt, miután egy busz és egy autó összeütközött az 54-es főúton Bócsa külterületén - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfő reggel a police.hu oldalon.

2024. Május 27. 10:53, hétfő | Belföld

Mintegy ezerrel több a jelölt az önkormányzati választáson, mint öt éve

Mintegy ezerrel több jelölt indul az önkormányzati választáson, mint az öt évvel ezelőttin; a polgármesterjelöltek száma 4 százalékkal, az egyéni választókerületi jelölteké 18 százalékkal nőtt 2019-hez képest

2024. Május 27. 10:50, hétfő | Belföld

Ennyien halnak meg évente Magyarország útjain

A szám fokozatosan csökken, de így is fájóan sokan vesznek oda közlekedési balesetekben.