Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 11. 22:00, kedd | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Faragás, siker, élmény – órákon át

Faragás, siker, élmény – órákon át

A Dombóvári Helytörténeti Múzeum – a falai között is téliesre vált időjárás miatt – folytatja „a múzeum házhoz megy” elnevezésű program-sorozatát.

Ennek keretében december 10-én a Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola végzős faipari tanulóinak szerveztek a Balásy-emlékkiállítás kapcsán népművészeti alkotó tanórákat. Gelencsér Zsolt Gyula faipari szaktanár meghívására, a kezdeményező dr. Kriston Vízi József etnográfus-múzeumigazgató társaságában volt Magyarósi Sándor, aki a fa díszítő faragásának rejtelmeibe vezette be a 12 diákot.

A Döbröközi Általános Iskola volt tanára, majd intézményi vezetője maga elsősorban a néhai, Kurdon lelkészként szolgált Eöri Szabó Dezső (1915-1989) fafaragó stílusán és technikáján nevelődött. Magyarósi tanár úr az előadói katedrán alig férő gazdag tárgyi és rajzdokumentációs minta-kincsének javát megosztotta ez alkalommal „az iparis” növendékekkel: remélve, hogy bennük a jövő asztalosai rejtőznek; most kedvet is kapva az ügyes figyelem nyomán maguk készítette tárgyak sikerétől.

S így is lett, a somogyi pásztorművészet motívumkincsét jobban megismerve feltárult a cifra túrabotok, a becses díszdobozok díszítéséül szolgáló formakincs arányaival való gazdálkodás néhány titka is. „Örülök, mert ügyesen ráéreztek a fiúk a szép tárgyak ízére!...” – vallotta be elégedetten néhány óra múltán a nem is oly rég nyugalomba vonult vendég- tanár, fafaragó kézműves alkotó a befogadó képző intézmény ifjú tanárának, aki már a következő tanév asztalos képzésének s az utánpótlás toborzásának ügyein töri a fejét. Ehhez jó példát nyújtott mindenkinek a gyakorlat-irányú tárgyalkotó népművészeti foglalkozás.

- szöveg és fotók: kristonvízi -

Címkék: fafaragó

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.