Városlista
2022. május 23, hétfő - Dezső

Hírek

2021. Június 27. 12:05, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Farkaslaka lovasa nyerte a 10. Székely Vágtát

Farkaslaka lovasa nyerte a 10. Székely Vágtát

Farkaslaka lovasa, Tamás Csaba nyerte Villámlás nevű lovával a 10. Székely Vágtát, amelynek első három helyezettje részt vesz októberben Budapesten a Nemzeti Vágtán.

A szombatra szervezett legnagyobb székelyföldi lovas eseményre eredetileg 12 versenyző nevezett be, akik Hargita és Kovászna megyei településeket képviseltek. Az állatorvosi vizsgán két lovat kizártak, így az előfutamokon végül tíz település - Csernáton, Mikóújfalu, Kézdialmás, Lemhény, Kézdivásárhely, Torja, Maksa, Farkaslaka, Zágon és Sepsiszentgyörgy - képviseltette magát.

Az előfutamokból négy versenyző lépett tovább: Sepsiszentgyörgy, Kézdialmás, Farkaslaka és Kézdivásárhely lovai és lovasai versenyeztek a rossz idő miatt korábban megtartott döntőben. Második helyen végzett Libertényi Péter és Hilton Haragos nevű lova (Kézdialmás), harmadik lett Fazakas János-Alpár és Tip Top (Sepsiszentgyörgy), negyediknek ért célba Ugron Attila és Marsal Szultán (Kézdivásárhely).

A 10. Székely Vágtát eredetileg tavaly kellett volna megtartani, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. A szervezők az idén is kénytelenek voltak korlátozásokat bevezetni, a hagyományosan kétnapos rendezvény egynaposra zsugorodott, emellett kevesebb versenyző jelentkezhetett a járványügyi korlátozások miatt, és kevesebb néző is látogathatott ki a helyszínre. Az eseményt élőben közvetítették online.

A Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén megrendezett, magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, amely a magyarság határokon átívelő hagyományőrző fesztiválja.

Az idei Elővágta sorozat június 19-én indult a Vajdasági Vágtával, és szeptember 18-án zárul a Hevesi futammal. Idén összesen 15 helyszínen, köztük négy határon túli településen mérik össze tudásukat a legjobb lovasok. A továbbjutó versenyzők október 2-3-án állhatnak rajthoz a Hősök terén a döntőben.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 21. 18:02, szombat | Külföld

Rekordot döntött a nagy-britanniai milliárdosok száma és vagyona

Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.

2022. Május 21. 15:07, szombat | Külföld

Elfogadta a kiberbiztonsági politika főbb elveit az orosz biztonsági tanács

Jóváhagyta a létfontosságú információs infrastruktúra biztonságpolitikai keretrendszerének tervezetét az orosz biztonsági tanács - jelentette be Nyikolaj Patrusev, a testület titkára újságíróknak pénteken Moszkvában.

2022. Május 21. 08:02, szombat | Külföld

Brüsszel 248 millió euróval segíti a menekülteket befogadó öt kelet-európai országot

Csehország 27,4 millió eurót kap az ukrajnai menekültek ellátására az Európai Unió alapjaiból - közölte az Európai Bizottság szóvivője pénteken Brüsszelben a CTK hírügynökséggel.

2022. Május 21. 05:00, szombat | Külföld

Ismét több mint száz szerbiai iskolában volt bombariadó

Több mint száz iskolában volt bombariadó péntek reggel, a legtöbb oktatási intézmény a Vajdaságban található - közölte a szabadkai Pannon RTV.