Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. December 21. 12:06, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Fegyveres civilek segítenek a biztonsági erőknek az Egyesült Államok déli határán

Fegyveres civilek segítenek a biztonsági erőknek az Egyesült Államok déli határán

Egy új texasi törvény értelmében fegyveres civilek csoportjai segítenek a biztonsági erőknek az Egyesült Államok déli határán a határsértő illegális bevándorlók kézre kerítésében

- ismertette hétfőn a The Western Journal című konzervatív hírportál.

Az új törvény lehetővé teszi, hogy fegyveres civilek feltartóztassák és átadják a hatóságoknak a migránsokat.

Kinney megye seriffje a hírportál szerint már hónapok óta együttműködik ilyen csoportokkal. "Az elképzelés az, hogy ha a migránsok tudják, hogy el fogják kapni őket, akkor majd máshová mennek" - hangoztatta Brad Coe, az amerikai határőrség volt munkatársa.

Mike Vickers, a Texasi Határőr Önkéntesek vezetője a New York Post című amerikai lapnak nyilatkozva felidézte, hogy texasi lakosok már 1823 óta részt vesznek a határvédelemben, vagyis amikor megalapították a Texas Ranger alakulatot, amelynek feladata volt megvédeni a texasi telepeseket és földjeiket. "Még most is a mexikói rosszfiúkkal van dolgunk" - mondta Vickers az ember- és kábítószercsempészekre utalva.

Ugyanakkor számos bírálatot váltott ki, hogy felfegyverzett magánszemélyek működnek együtt a helyi hatóságokkal a déli határon az illegális bevándorlás feltartóztatásában. Az Amerikai Polgári Jogi Unió (ACLU) például panaszt tett az ügyben az amerikai igazságügyi minisztériumnál. Az ACLU azt követeli, hogy a tárca indítson vizsgálatot Texas érintett állami ügynökségei és önkormányzatai ellen.

Mindazonáltal a demokrata párti Joe Biden elnököt komoly bírálatok érik a republikánusok részéről, akik azt állítják, hogy liberális bevándorlási politikájával az elnök migrációs válságot váltott ki, miközben a tiltott déli határátlépések száma történelmi csúcson áll.

Greg Abbott texasi kormányzó, aki republikánus politikus, egy októberi interjújában azzal vádolta Bident, hogy fittyet hány a határon kialakult problémákra és - mint fogalmazott - továbbra is a "nyitott határok" szerinte katasztrofális politikáját hirdeti.

Ted Cruz és John Cornyn texasi szenátorok Bidennek címzett levélben álltak ki a kormányzó helyzetértékelése mellett. A két republikánus párti politikus szerint az utóbbi nyolc hónapban több mint egymillió illegális bevándorló kelt át a határon az Egyesült Államokba, s számuk 2021 végéig kétmillió is lehet. Példaként hozták fel, hogy a texasi Del Rio határátkelőnél naponta több mint ezer migráns érkezett.

Az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynökségének (CBP) pénteki tájékoztatása szerint csak novemberben mintegy 174 ezer határsértő migránst tartóztattak fel a déli határon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.