Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Április 01. 16:34, szerda | Helyi
Forrás: MTI, MTI Fotó: Tilinger Sándor

Fejlesztenék a dombóvári Szigeterdőt

Fejlesztenék a dombóvári Szigeterdőt

Nagyszabású tervet készítenek Dombóváron a Szigeterdő fejlesztésére, amelynek során áthelyeznék Horvay János Kossuth-szoborcsoportjának egyes tagjait és a védett terület növényzetét is megújítanák.

Az önkormányzat ismét pályázik arra, hogy a területet nemzeti emlékhellyé nyilvánítsák, a Szigeterdő jelenlegi állapotában azonban nem lenne méltó a címre, ezért tájépítészt kértek fel egy koncepcióterv elkészítésére - mondta Szabó Loránd polgármester az MTI-nek. Dombóvár 2008-ban már kezdeményezte az emlékhellyé nyilvánítást.
A 4,8 hektáros természetvédelmi területen 1972 óta áll Horvay János (1874-1944) szobrászművésznek az 1848-as, első felelős kormányt ábrázoló szoborkompozíciója. Az együttes méretazonos másolatát 2015-ben a szobrok eredeti helyén, a budapesti Kossuth téren állították fel.
A Szigeterdőben hét egy- és kétalakos egységre bontva elhelyezett alkotásokat a másolatok elkészítése előtt letisztították és a jelentősebb hiányokat pótolták, a Kossuth-alakhoz pedig új talapzat készült. Idén a többi szobor talapzatát is újracsiszolják és új vésett feliratokat készítenek hozzájuk. Erre a munkára 810 ezer forintot fordít a város.
A polgármester ismertetése szerint a Szigeterdő teljes átalakítása több százmillió forintos nagyságrendű beruházás lenne: átalakítanák a szoborcsoport elhelyezését, ezzel párhuzamosan a növényzet egyes részeit is megújítanák. A Szigeterdő arculatát 70-100 éves kocsányos tölgyek, magas kőrisek határozzák meg, amelyek a környéken nagyrészt kiirtott síkvidéki tölgyes-kőrises növénytársulások maradványai. Az 1980-as években emellett kialakítottak egy angolkertet. A parkban vízfelületet is létrehoznának, átalakítják a megvilágítást. A jelenleg kirándulók, sportolók által is használt park belső tere a jövőben inkább ünnep- és rendezvénytér lenne, a szabadidős célokra a terület külső részei maradnának meg.
Török Péter, az önkormányzat által felkért tájépítész elmondta: több változat készül a megújításra. Szerinte a védett tölgyeken nem szabad változtatni, a nagy számú, később ültetett fenyők és nyírfák azonban javarészt már tönkrementek. A park gesztenyefái is betegek, őket azonban lehet kezelni - mondta.
A tájépítész legfontosabb szempontnak azt nevezte, hogy a szobroknak az új elhelyezésben legyen dramaturgiája, figyelembe véve a szobrászművészetre jellemző euritmikus sajátosságokat. A Horvay-féle láttatás minőségét szeretném érzékeltetni - jegyezte meg, hozzátéve azt is, hogy a Szigeterdőnek nem csak az emlékezés helyének, hanem közösségi térnek is kell lennie.

Címkék: Szigeterdő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.