Városlista
2020. november 25, szerda - Katalin

Hírek

2020. Október 19. 08:34, hétfő | Helyi
Forrás: Dombóvár Város Önkormányzata

Felavatták a Nemzeti Összetartozás terét, Dombóvár Trianon-emlékművét

Felavatták a Nemzeti Összetartozás terét, Dombóvár Trianon-emlékművét

Október 18-án ünnepélyes keretek között felavatták a Nemzeti Összetartozás terét, Dombóvár Trianon-emlékművét.

A tér felújítását és átalakítását a Dombóvári Székely Kör kezdeményezte, melynek célja, hogy méltó emléket állítson a centenáriumi trianoni évfordulónak. A teljes projekt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője támogatásával és Dombóvár Város Önkormányzata közreműködésével valósulhatott meg.

A tér rendezése során megtartották a Farkas Pál szobrászművész készítette Turul szobrot és az azt tartó obeliszket. Az obeliszk talapzatát mészkővel borították be, melyre elhelyezésre került a Dombóváron munkálkodó Varga Gábor keramikusművész által készített gróf Apponyi Albert arcképét ábrázoló dombormű. A téren az egykori nagy Magyarországot is megformálták térkövekből.
A tér további rendezése során a parkot övező rézsűbe elhelyezésre kerül az anyaországtól elszakított országrészek címerpajzsa, valamint a történelmi Magyarország angyalos címere is.

A térrendezés befejezéseként a terület parkosítása is megtörténik.
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében kiemelte, hogy nemzeti identitásunk megőrzéséhez minden olyan kezdeményezés is hozzájárul, amely az emlékezést szolgálja és egyúttal erőt ad a jövőbe vetett hitünkhöz is. „Ezt példázza az újonnan elkészült dombóvári Nemzeti Összetartozás tere is, amelyet a helyi Székely Kör és a Trianoni Emlékbizottság szorgalmazott, a város önkormányzata és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatása mellett. Örülök, hogy egy újabb értékteremtő kezdeményezést segíthettem és támogathattam Dombóváron. Egy olyan civil összefogásra alapuló igényt, amely történelmi múltunk megismertetését segíti a jelen és a jövő nemzedékével."

Az esemény színvonalát Döbrentei Kornél költő emelte avatóbeszédével. A tőle megszokott nyílt őszinteséggel beszélt Trianon örökségéről és útravalóval látta el a nagyszámú közönséget, miképp viszonyuljon a jövő nemzedéke a tragikus békeszerződés következményeihez.

Az Apponyi dombormű leleplezése után, az emlékműben az emléket állítók elhelyeztek egy időkapszulát is, mely a 2020-as év eredményeit, emlékeit rejti magába az utókor számára.

Szücs Eszter evangélikus lelkész áldásával vehették át a Dombóváriak legújabb közterüket.

Az avatóünnepségen közreműködött a Tolna megyei Szakképzési Centrum Apáczai Csere János Technikum és Kollégium diákjai, Klampauer Jázmin és Vörös Elizabet Natália és felkészítő tanáruk, Sebestyénné Hetesi Ildikó, valamint Gáspár Boldizsár és Herczeg Attila.

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 24. 14:10, kedd | Helyi

Ammóniaszivárgás Alsómocsoládon

November 23-án, hétfő este egy üzem szárazáru raktárában a karbantartás során megnyitottak egy vízmentes ammóniát szállító vezetéket a Baranya megyei Alsómocsoládon.

2020. November 24. 08:55, kedd | Helyi

A Dombóvári József Attila Általános Iskola TudásPub-ja

A természettudományi munkaközösség népszerű programja a TudásPub. Idén a jutalmak is az újrahasznosítás szellemében készültek.

2020. November 23. 16:27, hétfő | Helyi

Újra szólnak Dombóváron a harangok hétfő esténként

Újra szólnak Dombóváron a harangok hétfő esténként 18.00 órakor a város templomaiban, hogy otthoni imádságra hívjanak.

2020. November 23. 11:00, hétfő | Helyi

Miniszterelnökségi elismerést kapott a Szent Orsolya Iskolaközpont négy tanulója

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elismerését fejezte ki az úszásba fektetett kitartó és példaértékű munkájukért Horváth Eszter, Zemán Zóra Zoé, Virág Emese és Szaka Szabolcs diákoknak.