Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. December 20. 14:03, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti: - illusztráció: pixabay

Felemelték a dohányáruk és az e-cigik vásárlásának korhatárát Amerikában

Felemelték a dohányáruk és az e-cigik vásárlásának korhatárát Amerikában

Az amerikai kongresszus mindkét háza elfogadta csütörtökön azt a törvényt, amelynek értelmében országszerte megemelik valamennyi dohánytermék, köztük az elektromos cigaretták vásárlásához előírt korhatárt.

Eddig 18 évesnél fiatalabb korban nem lehetett dohányterméket vásárolni, ezt a korhatárt most 21 életévre emelték.

Az Egyesült Államok 50 tagállama közül 19 államban már érvényben van a kötelező 21 éves korhatár, igaz, ezt többségük az idén vezette be, tagállami hatáskörben. Az új törvény azonban szövetségi, vagyis valamennyi tagállamra kötelező. A törvényhozók kilenc hónapot adtak a bevezetésére, vagyis arra, hogy az egyes államok meghozzák a vonatkozó kiegészítő intézkedéseket.

Elemzők szerint a szövetségi döntés célja elsősorban az elektromos cigaretták rendkívüli gyors terjedésének, illetve használatának megfékezése. Felmérések szerint ugyanis a fiatalabb korosztályok manapság már nem alkoholt fogyasztanak, vagy hagyományosnak mondott dohánytermékekkel élnek, hanem e-cigarettát vásárolnak. Az egyszer használatos, vagy utántöltő tartállyal ellátott, ízesített elektromos cigarettákat szipkán keresztül szívják. Orvosok szerint ezek a cigaretták a felelősek az elszaporodó súlyos tüdőbetegségekért és halálesetekért, bár a konkrét kiváltó okokat még kutatják.

A Kaliforniai Egyetem tudósai éppen a héten publikálták legújabb tanulmányukat, amely szerint az elektromos cigaretták jelentősen növelik a krónikus tüdőbetegségek - köztük az asztma, a bronchitisz és a krónikus obstruktív tüdőbaj (COPD) - kockázatát. A tanulmány az American Journal of Preventive Medicine című tudományos folyóiratban jelent meg, megállapításait a 2013 és 2016 között újonnan diagnosztizált tüdőbetegek adataira és az amerikaiak dohányzási szokásait feltérképező információkra alapozta.

Az amerikai kormányzat szeptemberben még azt irányozta elő, hogy teljesen betiltja a fiatalok körében legkeresettebb ízesített e-cigarettákat. Maga Donald Trump is támogatta a tervet, végül - sajtóinformáció szerint - a tanácsadói arról győzték meg őt, hogy e döntéssel szavazókat veszíthet a jövő évi választásokon.

Az e-cigarettát gyártó cégek és a forgalmazók az ősszel még tüntettek is a Fehér Ház előtt a teljes tiltás ellen. Közben a Juul, amely az e-cigaretták legnagyobb gyártója az Egyesült Államokban, önszántából befejezte a gyümölcs ízesítésű e-cigaretták forgalmazását az amerikai piacon. Indoklása szerint azért, mert a gyümölcs íze elnyomja a dohány vagy a mentol ízét. Szakemberek szerint egyébként éppen ez akadályozza meg a fogyasztókat abban, hogy felmérjék, mennyi dohányt is szívtak el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.