Városlista
2022. augusztus 16, kedd - Ábrahám

Hírek

2011. Február 05. 13:43, szombat | Helyi

Feltűzték a szalagot az Apáczai végzőseinek is

Feltűzték a szalagot az Apáczai végzőseinek is

A sorban harmadikként megtartotta idei szalagavató ünnepségét az Apáczai Szakközépiskola is (nevüket korábban tévesen közöltük). Az esemény rendkívül kellemes hangulatban zajlott. Könnyed stílusú hírszerkesztőnk annyira jól érezte

Február 4-én délután 5 óra, az 516. Sz. Ipari Szakképző Iskola sportcsarnoka - fények leoltva, kezdődik a tizenegyedikes apáczaisoknak az utolsó évesek tiszteletére adott műsora. Először egy múltidéző fénykép-összeállítást láthatunk az iskola életéből. A már ismét neonfényes teremben László Lilla és Vincze Viktória játszik el nekünk szintetizátoron egy ütemes c-dúr négykezest. Utánuk az iskola kórusa adja elő nagy átéléssel a „Ha a zene szól” című dalt, amelyet eddig leginkább talán a Viva Comet Allstarstól hallhattunk.

Ekkor megtapasztalhatjuk, hogy az Apáczai szalagtűzője több szempontból is eltér a többi dombóvári középiskoláétól. A végzősök osztályonként vonulnak be, és miközben tűzik fel nekik a szalagot, a bemondó egyenként felolvassa nevüket. Ezt követően – már szalagot viselve – adják át helyüket a következő osztálynak.

Rendhagyó az is, ahogyan rögtön elsőként a 13. AN bevonul. No, nem a lányok teszik ezt szokatlan módon. Ők szolidan foglalják el a helyüket. Közben kitűnő alkalom nyílik arra is, hogy diákok szalagot tűzzenek az intézmény igazgatójának, Gaál Jánosnak és helyetteseinek ruhájára. Viszont az osztály fiú tagjai egymás tenyerébe csapva futnak be a térre, hullámoznak egy sort, azután ők is elfoglalják helyüket a lányok között. Majd egyikük Weich Emese osztályfőnök ruhájára tűz szalagot. A tanárnő ugyanezt teszi azután huszonnyolc diákjával. Amelyik sorban éppen nem tűz az osztályfőnök, az ott állók tapsolva végeznek hullámmozdulatokat jobbra-balra a dallamos és ritmusos zene hangjaira.

A 12. B-sek a Rocky III-ból ismert Eye of the Tiger című dalra vonulnak be. A Scorpions Wind of Change-ének méltóságteljes dallamai közben itt is elsőként az osztályfőnök, Koncsánszki Tünde ruhájára kerül szalag, majd ő tűzi fel a megkülönböztető textildíszt az osztályába járó harminchat diáknak.

A 12. C-be járó huszonhét diák szalagtűzésében – az eddig tapasztaltakkal ellentétben – nem osztályfőnökük, hanem a 11. E diákjai közreműködnek. Ők illetik szalaggal Weber József tanár úr ruháját is.

Végül - de korántsem utolsó sorban - következik a 12. D osztály harminc diákja. Két üdvözlő körük után nekik ismét az osztályfőnökük, Nagy Emese tanárnő tűzi fel a szalagokat. Ezt követően pedig már adják is át a helyet a táncoknak.

Eddigre ugyanis kellő idő állt a 13. AN lányainak rendelkezésére, hogy fehér trikóba és fekete nadrágba bújjanak azért, hogy bemutassanak egy, Eigenbrot Kitti által betanított hiphop-koreográfiát. A közönségnek tetszik a produkció, különösen a csúcspontnak számító, V-alakú összeállásuk. Táncuk végén egy, a nézőknek küldött cuppanós puszi jelenti a csattanót.

Az eredeti tervvel ellentétben most a 12. B-sek jönnek egy retro-bulival. Rocky pörgetésekkel és láb alatt áthúzásokkal, limbo igen alacsonyra tett léccel és twist is szerepel a programjukon. A végén egy látványos alakzattal köszönik meg a közönség tapsát - a lányok felmásznak a két oldalról terpeszben álló fiúk lábaira.

A 13. AN-be járó fiúk néptánc-paródiával jelentkeznek. Kaposi Zsuzsanna tanárnő koreográfiája közben szólót énekel az egyik hölgynek öltözött fiú. A csapat - az ügyesen végrehajtott néptánclépéseiket, a gyakori csujjogatásaikat és a végére hagyott virtuóz gyakorlatukat követően - kiegészül az osztály leánytagjaival. A taps után pedig már következik is a műsort záró tánc.

A fekete trikóban és pink szoknyában kiálló 12. D-s lányokat tiszta feketébe öltözött fiú osztálytársaik táncoltatják meg a Rupa Amália és Lőbl Balázs által betanított Havana Nights című koreográfiára. Ruhájukon ott viselik a nemrég feltűzött szalagokat. A fülbemászó dallamokra eljárt latin táncok látványos záró képbe torkollanak. Nagy tapssal jutalmazzák őket is a rokonok és ismerősök, a többi diák és az iskola pedagógusai.

A százhuszonegy utolsó éves ünnepelt és vendégeik pedig átvonulnak az Apáczai dísztermébe. Ugyanis abban is eltér az intézmény a város további középiskoláitól, hogy a szalagtűzőt követő bált nem az ünnepség helyszínén, hanem itt rendezik meg. Bár a bulin már nem voltunk jelen, a hírek szerint a végzősök ott újra eltáncolták az alkalomra heteken keresztül próbált táncaikat és a Philips zenélt éjfélig.

Továbbra is ajánljuk figyelmükbe a képre kattintva nyíló fotógalériánkat, amely elérhető a Szórakozó negyedből is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 14. 23:20, vasárnap | Helyi

150 éves a Dombóvár-Zákány vasútvonal

A Dombóvár-Zákány vasútvonalon 1872. augusztus 14-én indult el az első szerelvény.

2022. Augusztus 14. 14:09, vasárnap | Helyi

Dombóvár Kenyere

Az idei évben is meghirdetésre kerül a Dombóvár Kenyere akció.

2022. Augusztus 13. 19:14, szombat | Helyi

Tóth József „Jokka” emlékére

Augusztus 11-én elhunyt Tóth József, a magyar labdarúgó válogatott és az Újpest felejthetetlen egykori balhátvédje.

2022. Augusztus 12. 16:00, péntek | Helyi

Ízelítő az Adria víz alatti világából

A helyszín Horvátország, Pag sziget Stara Novalja közelében, a sziget északi csúcsa felé.