Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Március 08. 07:45, kedd | Helyi

Felülmúlták önmagukat a floorballosok az első hazai szereplésükön

Felülmúlták önmagukat a floorballosok az első hazai szereplésükön

Sajnálhatja, hogy nem maradt tovább a DVMSE-csarnokban március 6-án megrendezett I. Magnet Floorball Kupán az, aki a Dombóvári Floorball Sportegyesület első meccsét végignézve távozott. Ugyan az elsőn nagynak tűnő gólkülönbséggel kikap

Az első mérkőzést a két vendégcsapat, a Bölcske és a Déliek Pécs játszotta egymással. Az előbbi team az első és a harmadik harmadot megnyerve, a másodikat pedig döntetlenre hozva végül 6:2-re múlta felül ellenfelét.

Következtek a Bölcske ellen a dombóváriak, akik jól küzdve az első harmadot döntetlenre hozták, a másodikban kettő, míg a harmadikban egy góllal kikaptak, összességében pedig 4:1-es vereséggel vonultak le a pályáról.

A torna harmadik mérkőzésén a két első meccsén vesztes, a Déliek Pécs és a Dombóvár csapott össze. Az első harmadot még megnyerte 2:1-re a Pécs, a másodikat már csak 1:1-es döntetlenre tudták hozni a Dombóvár ellen. A hazaiak az utolsó játékrészt 2:4-re megnyerve fordítani tudtak az eredményen, és nagy küzdelemben végül 6:5-tel övék lett a meccs.

Az I. Magnet Floorball Kupa végeredménye: 1. Bölcske, 2. Dombóvári Floorball SE, 3. Déliek Pécs. A szépen szereplő dombóváriak összeállítása: Puchner Tamás játékos-edző (22), Nesz Péter kapus (1), Elmauer Márk (3), Spengler Ferenc (4), Bischof Balázs (5), Stier Dávid (7), Kurucz Tamás (8), Kalenics Huba (9), Nesz Bálint (10), HorváthDeli (11), Iván Károly (13), Foltin László (23) és Kovács Zoltán (26).

A tornáról készített fotóinkra kíváncsi? Kattintson az alábbi felvételre, hogy megnyithassa a Szórakozó negyedben található képgalériát! Ha érdekli a kupa háttere is, gördítsen tovább!


Az eredményhirdetést követően munkatársunk Puchner Tamással készített interjút. Ebből több olyan információ is kiderül, amely mezei nézőként egyébként nem jutott volna el hozzá.

- Régóta tartasz floorball-edzéseket Dombóváron. Mikor és miért merült fel benned a versenyszerű játék ötlete?

- Valóban évek óta foglalkozom a sportággal helyben, időközben összejött egy csapat, akikkel úgy éreztem, végre megmutathatjuk magunkat egy bajnokságban. Egy évvel ezelőtt egyesületet alakítottunk azért, hogy hivatalos szponzoraink lehessenek. Osztályozón indultunk, amelynek eredményeként a jelenleg négycsapatos OB III-ba kerültünk.

- A negyedik fordulón is túl vagytok már a bajnokságban, miért nem láthattunk titeket mindeddig hazai pályán?

- A floorballt teremben, kézilabda méretű pályán játsszák, amelyből nem túl sok van a környékünkön. De a legfőbb gondot a szabványos palánk hiánya okozza. A hivatalos változat kétszer olyan magas, mint a most használt, ülőlapjával a játéktér felé fordított tornatermi padok, és egymillió forintnál is drágább. Ezt egyelőre nem engedhetjük meg magunknak. A következő bajnoki fordulót például Érden vagyunk kénytelenek megrendezni. Tudjuk, hogy így nehéz népszerűségre szert tenni Dombóváron, de reméljük, lesz ez másként is. Addig is hálásak vagyunk jelenlegi szponzorainknak, akik nélkül eddig sem juthattunk volna el.

- Mit érdemes tudni a sportágról?

- A floorball a jégkoronghoz hasonló, de annál sokkal tisztább labdajáték. Azoknak találták ki, akik szeretnének hokizni, de nem jól koriznak. Öt mezőnyjátékosból és egy kapusból álló csapatok küzdenek egymás ellen, ahogy már említettem, ideális esetben 50 cm magas palánkkal körülvett kézilabdapályán. A játékosok könnyű szerkezetű szénszálas ütőket és lábszárvédőket használnak. A kapusnak nincs ütője, nagyméretű fej-, mell-, térd- illetve lábszárvédőket visel. A „főszereplő” pedig egy kemény műanyagból készült lyukacsos labda. A floorball nálunk még nem törte át azt a népszerűségi határt, amikor a tévében nézhetnénk, de tőlünk északabbra nagyon komoly szervezettségi fokon művelik.

- Országos bajnokságot nálunk három szinten is rendeznek. De mi a helyzet az utánpótlással?

- Nagy diákolimpiai hagyományai vannak a sportágnak. A tornanyertes Bölcske például ebben igen erős. Jó hír, hogy már Dombóváron is elindult a mozgalom. Egyelőre gimistáknak tartunk diákolimpiai edzéseket keddenként, de tárgyalunk a jövőről a József Attila ÁMK-val is. Aki kedvet érez a floorballhoz, most érdemes elkezdenie, mivel úgy van, hogy 2020-ra olimpiai sportág lesz belőle. Nem is beszélve arról, hogy aki elér itthon egy jó szintet, akár leszerződhet Svájcba vagy Svédországba, ahol még a harmadik osztályban is lehet profiskodni.

- Te magad hogyan kezdtél el floorballozni, és mi tetszett meg benne?

- A Rendőrtiszti Főiskolán tanulva felnőttként találkoztam a sportággal, és játszottam több csapatban is. A floorballban a dinamizmus és a technikai tudás fontossága tetszett meg, és az, hogy a csapat tagjai egymásra vannak utalva, a hangsúly a team-munkán van. Persze Pesten tapasztaltam ideges hangulatot és egyénieskedést is, de nem ezeket szeretném meghonosítani Dombóváron most, hogy munka mellett edzősködök.

- Hogy áll a dombóvári csapat a bajnokságban? Mi a véleményed az első hazai szereplésükről?

- Az OB III újoncaként nálunk jóval tapasztaltabb ellenfelekkel kell szembenéznünk. Mindenesetre két nyertes és két vesztes bajnoki meccs nem rossz eredmény, úgy vélem. Bízom benne, hogy a most elvégzett kemény munka gyümölcse egy-két éven belül beérik. Különösen igaz ez például tizenöt éves kapusunkra, Nesz Péterre. Ő egy csoda. Korát és tapasztalatát meghazudtolóan véd. A most lezajlott első hazai tornán szerintem felülmúltuk önmagunkat. Pedig a Bölcske és a Pécs is sokkal tapasztaltabb nálunk, ráadásul hoztak magukkal erősebb vendégjátékosokat is. Ezt mi is megtehettük volna, de én szeretném, ha fiatal csapatunk a jelenlegi összeállításban bizonyítana. A Bölcske egyébként hiába kistelepülési csapat, a Duna-mentén számos más közeli egyesület - a Paks, a Baja, a Dunaújváros - ellen rendszeresen játszhatnak. A Déliek Pécs pedig az OB II-ben indul. Az erős ellenfelek ellen persze sokat számított a lelkes hazai közönségtől jövő biztatás. Nekik is köszönhetjük a jó szereplést.

- Hol és mikor edzetek? Mit tegyen az, akik többet szeretne tudni rólatok?

- Szerdán 16 órakor a Szigeterdőben futóedzést, pénteken 16:15-kor a József Attila ÁMK-ban és szombaton 16 órakor a DVMSE kistermében pedig játékedzést tartunk. Honlapunk címe: http://dombovarfloorball.mindenkilapja.hu

- Köszönöm, Tamás, hogy így dőlt belőled a szó. Sok sikert!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.