Városlista
2021. szeptember 24, péntek - Gellért

Hírek

2012. Április 24. 14:00, kedd | Helyi
Forrás: helyi híreink szerkesztője

Felvidéki kéz nyújtotta át őseink hagyatékát

Felvidéki kéz nyújtotta át őseink hagyatékát

Rengeteg érdekességgel szolgált az az előadás, amelyet Őseink hagyatéka címmel tartott Dombóváron dr. Salgó Gabriella a felvidéki Udvardon dolgozó tanítónő, gyógypedagógus és rovásírás-oktató.

A Dombóvári Székely Kör szervezésében megvalósult április 13-i rendezvény résztvevőit Horváth Józsefné, a civil szervezet elnöke és Patay Vilmos országgyűlési képviselő köszöntötte.

Majd a 28 éves előadó ízes magyar akcentussal beszélt kutatói példaképeiről, a rovásírás szó jelentéséről, a jelenlegi írás és a rovás közötti különbségekről és hasonlóságokról, rótt emlékeinkről, videó felvételt is bemutatva az ősi írásemlékeink lelőhelyéül is szolgáló bosnyák piramisokról, a rovásírás legfontosabb szabályairól és részletesen az oktatásának pedagógiai lehetőségeiről. De szót ejtett a számrovás józan paraszti szabályairól, a felvidéki rovásemlékekről és az ősi magyar hagyomány éberen tartására irányuló felvidéki kezdeményezésekről is.

Előadása végén Dr. Salgó Gabriella kis ajándékkal, Udvard rovásírásos fa helységnévtáblájának kicsinyített változatával köszönte meg a meghívást vendéglátóinak.

Az eseményről időzavar miatt egyelőre csak részletes fotóriporttal szolgálhat helyi híreink szerkesztője. De már tervezi az előadás érdekességeinek előtárását is.

Cserveni Gábor fotóiért kattintson a lenti képre.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 23. 13:18, csütörtök | Helyi

„Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan!”

Az idei évben az Autómentes Nap keretében rendezte meg Dombóvár Város Önkormányzata és a Dombóvári Sportszövetség a Sport napját Dombóváron, így kapcsolódva az ez évi szlogenhez: „Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan!”

2021. Szeptember 22. 08:24, szerda | Helyi

Egy év szünet után szervezték meg idén a Tűzkakas Diáktűzoltó Versenyt

Ismét összemérhették tudásukat az általános iskolai diákok Kurdon.

2021. Szeptember 21. 08:30, kedd | Helyi

A száz éve született Szenes Hannáról nyílt kiállítás Dombóváron

A száz éve született izraeli-magyar költő, a második világháború idején mártírhalált halt katona, Szenes Hanna életét bemutató kiállítás nyílt Dombóváron, a Riesz József Emlékházban.

2021. Szeptember 20. 09:48, hétfő | Helyi

Az összetartozás jegyében telt el a somogyi rendhagyó őszi megyenap

Többek között Bodó Imre ny. agrármérnök, helytörténész, múzeumalapító is átvehette a Somogy Polgáraiért díjat.