Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Április 24. 14:00, kedd | Helyi
Forrás: helyi híreink szerkesztője

Felvidéki kéz nyújtotta át őseink hagyatékát

Felvidéki kéz nyújtotta át őseink hagyatékát

Rengeteg érdekességgel szolgált az az előadás, amelyet Őseink hagyatéka címmel tartott Dombóváron dr. Salgó Gabriella a felvidéki Udvardon dolgozó tanítónő, gyógypedagógus és rovásírás-oktató.

A Dombóvári Székely Kör szervezésében megvalósult április 13-i rendezvény résztvevőit Horváth Józsefné, a civil szervezet elnöke és Patay Vilmos országgyűlési képviselő köszöntötte.

Majd a 28 éves előadó ízes magyar akcentussal beszélt kutatói példaképeiről, a rovásírás szó jelentéséről, a jelenlegi írás és a rovás közötti különbségekről és hasonlóságokról, rótt emlékeinkről, videó felvételt is bemutatva az ősi írásemlékeink lelőhelyéül is szolgáló bosnyák piramisokról, a rovásírás legfontosabb szabályairól és részletesen az oktatásának pedagógiai lehetőségeiről. De szót ejtett a számrovás józan paraszti szabályairól, a felvidéki rovásemlékekről és az ősi magyar hagyomány éberen tartására irányuló felvidéki kezdeményezésekről is.

Előadása végén Dr. Salgó Gabriella kis ajándékkal, Udvard rovásírásos fa helységnévtáblájának kicsinyített változatával köszönte meg a meghívást vendéglátóinak.

Az eseményről időzavar miatt egyelőre csak részletes fotóriporttal szolgálhat helyi híreink szerkesztője. De már tervezi az előadás érdekességeinek előtárását is.

Cserveni Gábor fotóiért kattintson a lenti képre.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.