Városlista
2019. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2019. Május 15. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: Dombó Média

Fényképeken a vasutasok egykori lakhelyei

Fényképeken a vasutasok egykori lakhelyei

A József Attila Általános Iskola aulájában május 8-án Mészárosné Fodor Klára nyitotta meg azt a kiállítását, ami az idén 100 esztendős Újdombóvár régi polgári házait mutatja be Tilinger Sándor fotós képein.

A helytörténész az alapfokú oktatási intézmény diákjainak műsora után arról beszélt, hogy a fényképeken látható lakóépületek jó része egyidős az éppen egy évszázada kialakított településrésszel. Ő és az Újdombóváron lakó Kiss Béla alpolgármester kutatta fel azokat a családi házakat, amiket a vasút fejlődése miatt az ország minden részéből ide érkezett és itt letelepedni szándékozó családok számára kezdtek felhúzni 1919-től. Az akkori építészek igyekeztek elhagyni a hagyományos paraszti világra emlékeztető formákat, ezek helyet olyan ingatlanokat terveztek, melyek az utcafrontra néztek kettő, vagy négy ablakukkal és nyeregtetőt kaptak. Azóta közülük számosat átalakítottak, újakra cserélték a tönkrement nyílászárókat, így nem volt könnyű dolga neki és az önkormányzati vezetőnek akkor, amikor feltérképezték a 100 évvel ezelőtti stílusjegyeket még teljes egészében, vagy már csak részben magukon hordozó családi házakat.
A településrész eredeti arculatát bemutató tárlat képeinek elkészítésére Tilinger Sándor lokálpatrióta fotóst kérték fel, aki örömmel vállalkozott a feladat teljesítésére. A fényképeiből összeállított tárlat a Hamulyák Közalapítvány támogatásával valósult meg, az a hónap végéig látható.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 20. 07:00, szombat | Helyi

Vasutasok ünnepeltek

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is Dombóvár volt a helyszíne a Dél-Dunántúli Regionális Vasutasnapnak, amit a MÁV Zrt. a cégcsoporthoz tartozó vállalatok dolgozói és családtagjaik számára tartott július 13-án.

2019. Július 19. 11:00, péntek | Helyi

Erdélybe látogatott a Kapos Kórus

Története során immár ötödik alkalommal utazott Erdélybe június végén a Kapos Kórus.

2019. Július 19. 07:00, péntek | Helyi

Ingyenes jogi tanácsadás

Ingyenes jogi tanácsadás a munka világában, a JOGpontok projektek keretében Tamásiban.

2019. Július 18. 14:40, csütörtök | Helyi

Kéttusában kiválóan teljesítettek a tehetséges fiatalok

Az úszásból és futásból álló sportág 2019. évi Országos Egyéni- és Csapatbajnokságát Székesfehérváron július 13-én rendezték meg,