Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Július 25. 10:57, péntek | Helyi
Forrás: COMPRESS Budapest, fotó: Gökmen / PID

Fiatalkorúak számára adtak át menekültszállást Bécsben

Fiatalkorúak számára adtak át menekültszállást Bécsben

Kísérő nélkül Ausztriába érkező menekült gyermekek befogadására alkalmas menekültszállót adtak át Bécsben. Az otthonban mintegy harminc fiatalkorú kap professzionális segítséget az újrakezdéshez.

Ősz óta működik, de most adták át hivatalosan a Sidra házat Bécsben, ahol olyan 14-18 éves fiatal menekültek élnek, akik egy szál egyedül érkeztek Ausztriába. Az otthon neve tigrinya nyelven családot jelent, és azt szimbolizálja, hogy a fiatalok egy kis családként élnek. Ez a tizedik ilyen intézmény.
A Sidra házat a Samariterbund működteti és harminc fiatal menekültnek tud helyet biztosítani. Az ÖBB egykori diákszállójából 160 ezer eurós ráfordítással kialakított otthonban jelenleg főleg szíriai és afganisztáni fiúk élnek, akik a nap huszonnégy órájában szakszerű szociálpedagógia és pszichoszociális segítséget kapnak. Ennek központi eleme a napirend kialakítása és az integráció elősegítése.
A fiúk délelőtt vagy iskolába vagy német nyelvtanfolyamra járnak, délben együtt ebédelnek, este pedig együtt főznek. Szabadidejükben németül tanulnak, sportolnak vagy kreatív foglalkozásokon vesznek részt, hogy ezzel is segítsék a beilleszkedésüket, illetve segítsenek feldolgozni a hazájukban vagy a menekülés során szerzett traumatikus élményeket. Az otthonban 18 éves korukig maradhatnak, utána át kell költözniük egy felnőttek számára fenntartott intézménybe.
Bécsben jelenleg mintegy 120 kísérő nélküli gyermek menekült él, ellátásuk a Fonds Soziales Wien feladata. Mivel a gyerekeket nemcsak elhelyezni akarják, hanem a személyes igényeiknek megfelelően ellátni is, az alap más szervezetekkel is – ilyen például a Samariterbund – együttműködik.
„Minden gyereknek joga van a gyerekkorhoz. Ha ezeknek a menekült árváknak és elhagyott fiataloknak nem is tudjuk teljesen visszaadni a gyerekkorukat, mindent meg kell próbálnunk annak érdekében, hogy egészségesebbek legyenek, egy kis életörömet és biztonságot adjunk és új jövőt nyújtsunk nekik” – mondta Sonja Wehsely szociális ügyekért felelős városi tanácsnok a Sidra ház átadásán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.

2024. Május 09. 07:30, csütörtök | Helyi

Májusi áreső aranyat ér a dombóvári Electro4You üzletben!

Az akció időtartama: 2024.05.09-től 05.21-ig, illetve a készlet erejéig.

2024. Május 08. 09:34, szerda | Helyi

Szúnyoggyérítést végeznek Dombóváron

Dombóvár területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre megelőzés céljából. Majd tervezetten egy hónapon belül megismétlésre kerül.