Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 27. 14:01, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Figyelmeztetés a Macedóniába utazóknak

Figyelmeztetés a Macedóniába utazóknak

A Macedón vámhatóság színezett ásványi olajfajták felhasználásával kapcsolatos közleményt juttatott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére.

Amely fontos információkat tartalmaz a Macedóniában tartózkodó, ott gépjárművel közlekedő, valamint a meghatározott ásványolajjal visszaélést elkövető személyekre, gazdálkodókra, illetve az egyes határszakaszokon átlépő gépjárművekre vonatkozóan.

A színezett ásványi olajok felhasználását a szabályozó törvény az alábbi fontos rendelkezéseket tartalmazza:

- A jelölő anyagot tartalmazó ásványi olajok nem használhatóak gépjárművek meghajtásához, illetve egyéb célokra, kivéve fűtésre;
- Tilos kinyerni a jelölő anyagot a színezett ásványi olajokból annak érdekében, hogy alacsonyabb koncentrációt kapjunk, illetve hozzáadni más anyagokat, amelynek eredményeképpen a jelölés meghatározása lehetetlenné válik;
- A törvényben előírt jelölő anyagokat tartalmazó ásványi olajok nem használhatóak el illetve fel gépjárművek meghajtásához;
- Ha a gépjármű ellenőrzését végző hatóság jelölő anyagot tartalmazó ásványi olaj használatát mutatja ki, a tulajdonosnak az üzemanyagtartály mérete 100-szorosának megfelelő mennyiség alapján kivetett jövedéki adót kell megfizetnie.

A szabálysértésekre vonatkozó rendelkezések értelmében a fenti szabályokat megszegőket (az adózót, jogi személyiséggel rendelkező társaságot) 4.000-5.000 euró (vagy azzal egyenértékű macedón dénár) összegű bírsággal sújthatják. Továbbá ezen szabálysértések esetében a jogi személyiséggel rendelkező társaság képviselőjét és az ilyen szabálysértés elkövetésébe bevont természetes személy 500-1000 euró (vagy azzal egyenértékű macedón dénár) összegű bírsággal büntetik. A gépjárművet, amely meghajtásához a színezett ásványi olajokat felhasználták, lefoglalják.

Két éven belül történő ismételt elkövetés esetén a jogi személyiséggel rendelkező társaságot 3-30 napig terjedő időtartamra eltiltják a bejegyzett tevékenységének folytatásától. A jogi személyiséggel rendelkező társaság képviselőjét 3-15 napig terjedő időtartamra eltiltják foglalkozásának, üzleti tevékenységének, illetve feladatának gyakorlásától, a természetes személyt (adózót) 3-15 napig terjedő időtartamra eltiltják üzleti tevékenysége gyakorlásától.

A szabályok betartását a macedón hatóságok fokozottan ellenőrizhetik, ezért a fentiekre tekintettel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kéri a Macedóniába utazókat, hogy fokozott figyelemmel járjanak el az üzemanyagok felhasználását illetően.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.