Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Március 06. 21:40, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvári Kertbarát Egyesület

Finom nedűk és kitűnő hangulat a dombóvári borversenyen

Finom nedűk és kitűnő hangulat a dombóvári borversenyen

A negyven éve alapított, közel kilencventagú Dombóvári Kertbarát Egyesület nemrég már a huszonkilencedik borversenyét rendezte meg. A bírálatot február 25-én eredményhirdetés és mulatság követte a Művelődési Házban.

A korábbi évekhez hasonlóan nagy érdeklődéssel kísért versenyre száznegyven - 59 fehér, 12 rosé és 69 vörös - bormintával neveztek a helyi és környékbeli borosgazdák, komoly feladat elé állítva a jól felkészült, nagy tapasztalattal rendelkező borbírákat.

A tavalyi év kedvező időjárása, a csapadék megfelelő eloszlása, a sok napsütés, az éves hőösszeg, a napfényes órák száma és a szép hosszú ősz együttesen járultak hozzá ahhoz, hogy a színanyagban, illatanyagban, ízaromákban gazdag, cukortartalomban magas szőlő beérjen. A saját tapasztalataik felhasználásával ebből aztán jó minőségű borokat sikerült előállítaniuk a borosgazdáknak. Mindez jól látszik a minősítéseken is.

A fehér borokat 27 arany-, 16 ezüst-, 12 bronzéremmel és 4 oklevéllel, a rosékat 2 arany-, 7 ezüst-, 1 bronzéremmel és 2 oklevéllel, míg a vörösborokat 32 arany-, 19 ezüst-, 13 bronzéremmel és 5 oklevéllel díjazták a bírálók.

A zsűri az idén is kiválasztotta az év borait. Az újborok között a legjobb fehérnek Kelemen Sándor Chardonnay-ját, a legjobb rosénak Nagy Sándor Kékfrankosát és a legjobb vörösnek Kertész János Kékfrankosát találták. Az év óborai Kovács János Olaszrizlingje (fehér) és Kertész János Merlot-ja (vörös) lettek.

A hagyományoknak megfelelően megválasztották az Év Borászát is. Ezzel a címmel mindig azt az egyesületi tagot díjazzák, aki legalább öt mintával vesz részt a versenyen és az elért pontszámainak számtani átlaga a legmagasabb

Ebben az összevetésben - immár második alkalommal - Kovács János végzett az élen 8 aranyérmével, így ő érdemelte ki az Év Borásza címet. Kitűnő eredményt ért el továbbá az egyesületi tagok közül Kertész János 7 arany- és 3 ezüst érmével, Boda István 5 arany-, 4 ezüstérmével és egy oklevéllel, Márhoffer János 4 arany-, 6 ezüst- és 2 bronz minősítésével, valamint Tevesz Tamás 2 arany és 3 ezüst fokozatával.

Képünkön: Máté József (jobbra) egyesületi titkár adja át Kovács Jánosnak (középen)
az Év Borásza címért járó kupát és oklevelet, miközben Elek Lajos (balra) elnök
mond beszédet. Fotó: Máté Zoltán

A szakmai értékelést és az eredményhirdetést követően a mintegy 160 vendéget a kéttagú Treff zenekar szórakoztatta a hajnalig tartó borászbálon.

Hívóképünk illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.