Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. December 11. 13:09, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Fogyatékosságot okozó tiltott beavatkozás miatt ítéltek el egy orvost

Fogyatékosságot okozó tiltott beavatkozás miatt ítéltek el egy orvost

Maradandó fogyatékosságot okozó tiltott beavatkozás miatt ítéltek el egy debreceni orvost - aki ellenőrizetlen forrásból származó anyagot injekciózott páciense nemi szervébe - és a feleségét

- tájékoztatta a Debreceni Törvényszék szóvivője szombaton az MTI-t. Dobó Dénes közölte: a bűncselekmény elkövetését beismerő, a tárgyalási jogukról lemondó vádlottak ügyében a Debreceni Járásbíróság előkészítő ülésen hirdetett ítéletet. Az elsőrendű, büntetett előéletű vádlottat foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette és társtettesként elkövetett csalás vétsége miatt két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre és egymillió forint pénzbüntetésre, a másodrendű vádlottat - bűnsegédként - foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette, valamint csalás vétsége miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Az elsőrendű vádlott az 1990-es évek elején szerzett orvosi diplomát a Debreceni Egyetemen. Később nyilvántartásba vették és házi orvosként dolgozhatott volna, de nem rendelkezik egészségügyi tevékenység ellátására jogosító működési engedéllyel, orvosi rendelőt nem üzemeltetett. A férfi 2017 nyarától egy egészségügyi cég vezető orvosaként dolgozott.

Az ügy másodrendű vádlottja egészségügyi végzettséggel nem rendelkezett soha, a bűncselekmény elkövetése után, 2019-ben lett az elsőrendű vádlott felesége.

A nő a sértettel évek óta bizalmas, baráti viszonyt ápolt, és 2016-ban a férfi szerelmi válságból adódó lelki elesettségét kihasználva felhívta a figyelmét egy előnyösnek mondott egészségügyi beavatkozásra, amelyet a barátja - későbbi férje - végez.

Az elsőrendű vádlott azt mondta, Németországban olyan klinikán dolgozik, ahol az ilyen eljárások rutinszerűek, és felajánlotta, hogy 300 ezer forintért a sértetten is elvégzi a beavatkozást.

Az orvos ezután 2016 novemberében a lakásán két alkalommal ellenőrizetlen forrásból származó anyagot injekciózott a sértett nemi szervének bőre alá. Ezután elmulasztotta rögzíteni a férfi hasfalához a kezelt testtájékot, amivel ugyancsak hozzájárult a későbbi szövődmények kialakulásához.

A sértettnek egészségügyi panaszai, fájdalmai lettek, ezért felkeresett több urológust, akik a kialakult közvetlen egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel plasztikai helyreállító műtéteket javasoltak. A sértett pszichés állapotát a tiltott beavatkozás következtében kialakult maradandó fogyatékosság negatívan befolyásolta.

A bíróság megállapította, hogy a beavatkozás orvosilag tiltott, szakmailag nem indokolható, így az elsőrendű vádlott orvosként, foglalkozását gyakorolva szándékos szakmai szabályszegést követett el.

A Debreceni Járásbíróság ítélete jogerős - közölte a törvényszéki szóvivő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni