Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Január 29. 07:08, péntek | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Fokozatosan visszaszorul a járvány Oroszországban

Fokozatosan visszaszorul a járvány Oroszországban

Meghozta eredményét az orosz hatóságok Covid-19 elleni, a fenyegetettséggel arányos erőfeszítése, a koronavírus-járvány fokozatosan visszaszorul Oroszországban

- jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a csütörtöki virtuális kormányülésen. Putyin rámutatott, hogy a fertőzések száma csökken, és az elmúlt időszakban a gyógyultak száma stabilan meghaladta azokét, akik megbetegedtek. Mint mondta, 100 ezer lakosra mintegy 12 beteg jut, ami szerinte egynegyede sok európai ország mutatójának, és nemzetközi összehasonlításban az orosz halálozási ráta is alacsony.

Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy korai még lazítani, és továbbra is be kell tartani az elővigyázatossági előírásokat. Rámutatott, hogy a védőoltást mintegy 68 millió embernek kell megkapnia Oroszországban.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a Csumakov Központ által kifejlesztett harmadik orosz vakcina hivatalos bejegyzése február közepére, első kibocsátása pedig március végére várható. A Szputnyik V tömeggyártása már folyik, az EpiVacCorona esetében ennek beindítása február végén lesz esedékes. Az utóbbi mindkét komponensét a Roszpotrebnadzor szerint 2600 önkéntes kapta meg.

Darja Jegorova, a Covid-19 elleni első orosz vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet tudományos főmunkatársa egy csütörtöki online tanácskozáson kijelentette, hogy a Szputnyik V hatékonysága a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a humorális (B-sejtes) immunválasz tekintetében meghaladja a 98 százalékot, a sejtimmunitás kialakításában pedig megközelíti a 100 százalékot.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője kifejezte reményét, hogy az országban már idén elhagyható lesz a maszkviselet. Tudomása szerint az oroszok 20-25 százaléka rendelkezik antitesttel.

Golikova közölte, hogy az országban 3098 oltópont működik, a vakcina beadására az állami szolgáltatások honlapján lehet bejelentkezni. A kormányfőhelyettes kétségbe vonta a Covid-19 elleni nemzetközi oltási igazolás bevezetésének valószínűségét.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 19 138-cal 3 793 810-re emelkedett csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint.

A növekmény 0,51 százalék, az új esetek 11,5 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 492 901, a halálos áldozatoké 575-tel 71 651-re, a felépülteké pedig 26 775-tel 3 229 258-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 100,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 397 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 646 312 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.