Városlista
2020. február 25, kedd - Géza

Hírek

2019. Június 25. 17:00, kedd | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat

Fontos döntéseket hozott a megyei közgyűlés

Fontos döntéseket hozott a megyei közgyűlés

A szekszárdi Vármegyeházán ülésezett a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése.

A megyei önkormányzat költségvetésének mintegy 16 milliós növekedéséről is szó esett, ahogy az értéktár bizottság elmúlt féléves munkájáról, valamint projektekhez kapcsolódó aktualitásokról. Zárt ülésen döntöttek arról, hogy az idén kik kapják meg a megye kitüntető díjait.

1,311 milliárd forint immár a költségvetés főösszege, ami a negyedéves felülvizsgálat alkalmából derült ki. A büdzsét növelheti – a megyéknek a minisztérium által kiírt 300 millió forintos pályázati keretösszegből Tolna megye által igényelt – 12,8 millió forint is, amennyiben a pályázatot kedvező elbírálásban részesítik.

A Sió komplex fejlesztésével nő a megye turisztikai vonzereje, és a folyó közvetlen környezetét is számos újítás érinti. Az összefogásban megvalósuló program több szálon halad előre, s eredményeképpen mind a vízi, mind pedig a kerékpáros turizmus fellendülhet a térségben. A Sió menti települések, a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesület és a megye közös projektje alapvetően a folyóra és térségére, valamint az ott fellelhető értékekre fókuszál, turisztikai attrakciókat létrehozva.

Egy másik projekt is téma volt a közgyűlési ülésen: a „Tolna Megyei felzárkózás-politikai együttműködések a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan” című EFOP projekt. A 65 milliós program 2021. áprilisáig tart, és a Tolna Megyei Önkormányzat által kialakított megyei szintű koordinációs és konzultációs rendszernek köszönhetően aktívan segíti a felzárkózást. Negyedévenként megyei felzárkózási fórumra kerül sor, valamint az érintett szakterületek képviselői munkacsoport üléseken dolgoznak együtt. A megye szakmai együttműködő partnere a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Tolna Megyei Kirendeltsége.

Múlt nélkül nincs jövőnk – hangoztatta Fehérvári Tamás elnök. Az értéktári munkával kapcsolatos napirendi pont tárgyalásánál jelentette ki, hogy ez nem csupán üres frázis. Az értékőrző misszió országos szinten is élvonalbeli, amelyet a Dr. Say István értéktár bizottsági elnök által sorolt tények támasztanak alá. Tolna megye 109 településének több mint fele: 64 közösség vesz részt e munkában. A megyei értéktárban immár 423 érték szerepel, amely a legaktívabb értékfeltáró közösségek tevékenységét dicséri, úgymint: Decs, Bogyiszló, Báta, Medina, Tengelic, Hőgyész, Kölesd és Sióagárd. A városokat tekintve Szekszárd és Paks járnak az élen. Dr. Say István beszámolóját a közgyűlés egyöntetűen elfogadta. Szó esett arról is, hogy a június 28-i, szekszárdi „Vár a megye” programon jelentik be, idén mely értékek érdemelték ki a Tolnaikum címet.

A nyilvánosságot kizárva hozták meg a döntést, hogy a megyei kitüntető díjakat kik vehetik át az idei megyenapon, melynek Paks lesz a házigazdája.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 24. 08:38, hétfő | Helyi

A Belvárosi Nagycirkusz kis művészei felléptek a Belvárosi Iskola alsós farsangján

Hagyományainkhoz híven 2020. február 13-án rendeztük meg az alsó tagozatban a farsangi bált.

2020. Február 21. 08:21, péntek | Helyi

Változtak a tűzgyújtás szabályai

2020. január 22-én módosult az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014 (XII.5.) BM rendelet szabadtéri tűzgyújtásra és az irányított égetésre vonatkozó szabályai.

2020. Február 20. 14:25, csütörtök | Helyi

OviZsaru Kocsolán

A Kocsolai Gyermeklánc Óvodában járt a Dombóvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembere.

2020. Február 20. 10:34, csütörtök | Helyi

Információs napokon népszerűsítik a Határtalanul! programot

Dombóváron volt a tájékoztató körút első állomása.