Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Augusztus 27. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Dombóvár

„Fontos idők - pontos órák”

„Fontos idők - pontos órák”

Írásunk címe egyben a jelenlegi munkacíme annak az új kiállításnak, amely tervezését már a nyár folyamán megkezdték a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai és segítőik.

A működtető Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert támogatás révén restauráltatta, most pedig egy helyi kisiparossal teszi működőképessé a legendás Csíkos-féle órás (és ékszerész) műhely-bolt már korábban megszerzett és kiállított anyagát. Szintén dombóvári az a gyűjtő is, aki több száz, kizárólag magyar gyártmányú órájából ajánlott fel egy válogatott kollekciót a majdani kiállítás céljaira.

A helyi ipar- és mesterségtörténet kutatását továbbra is kiemelt feladatának tekinti a múzeumunk. Ezért kérjük azon dombóváriakat, akiknek fényképe, feljegyzése, személyes vagy családi története van az otthonokban, köztereken, épületeken volt/ lévő órákról, az idő múlásának egyéb méréséről vagy jelzéséről, a tervezett kiállítás minél sokoldalúbb és hitelesebb megvalósítása érdekében szíveskedjenek tájékoztatni munkatársainkat.

A szervezők szeretnék, ha a Csíkos-dinasztia tevékenysége mellett a bemutató gyarapodhatna pl. Friedmann Sándorné, Virányi Ferenc, Németh Antal, Schager Jánosné, Herke János, Dorsics Béla, Nagy István, Gödényi József, Héjjas József vagy az Újdombóváron működött Deli Lajos és Kunfalvi Béla, illetve mai szakmatársaik műhelyeinek anyagaival, a velük kapcsolatos visszaemlékezésekkel és tárgyakkal is.

Értesítéseiket, felajánlásaikat és információikat előre is köszönjük, azokat bizalommal és diszkrécióval kezeljük!

Elérhetőségeink: (74) 465 715; 20/268 79 59; muzeum.dombovar@gmail.com, dvve1984@gmail.com. Információk: www.muzeumdombovar.fw.hu

Minden időben és csaknem minden órában állunk rendelkezésükre, a múzeum munkatársai nevében: dr. Kriston Vízi József múzeumvezető

Képeink illusztrációk, a dombóvári gyűjtemény darabjai: a dombóvári Dorsics Béla, Virányi Ferenc órás és ékszerészek névvel jelölt órái és egy magyar (MOM) gyártmányú ébresztő óra.


 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.