Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Szeptember 18. 18:26, vasárnap | Helyi
Forrás: Tudósítónk

Forgószínpad a sásdi Európa Napon - képgalériával

Forgószínpad a sásdi Európa Napon - képgalériával

Sásd volt a házigazdája a Magyar Európa Park Szövetség Egyesület hagyományos rendezvényének, az Európa Napnak. A hajnalig kínált számos érdekes időtöltési lehetőség közül elsőként a színpadon történtekről számolunk be.

Alsómocsoládi kezdeményezésre 2009. szeptember 19-én huszonhét település polgármestere írta alá azt az együttműködési megállapodást, amely útjára indította az Európa Park projektet. Az Európai Unió 27 különböző tagállamát más és más, sásdi-, komlói-, dombóvári- és kaposvári kistérséghez tartozó település jeleníti meg a maga módján. Tavaly márciusban magánszemélyek Magyar Európa Park Szövetség Egyesület néven bejegyzett szervezetet alapítottak a cél érdekében. Ehhez azóta már tizenegy önkormányzat - köztük a sásdi - is csatlakozott.

A szeptember 17-i sásdi rendezés már a harmadik volt a sorban, hiszen a 2009-es projektindításkor Alsómocsolád, míg 2010-ben Döbrököz volt az Európa Nap házigazdája. A tegnapi megnyitón előbb Székely Szilárd sásdi polgármester a település által megjelenített Franciaországot mutatta be, majd az ötletadó Dicső László alsómocsoládi első ember, az egyesület elnöke az Európa Park lényegéről beszélt. Szavaiból az is kiderült, hogy egy év múlva Csikóstőttős lesz a rendező.

A házigazdák képviseletében ezután a Lakatos Judit karnagy vezényletével éneklő Sásdi Vegyeskar műsora következett. Három francia trubadúrdalt - egyiket magyar feldolgozásban, egy továbbit pedig Nyúl Rita szólóénekével - és egy eredetileg angolszász nyelvterületről származó, de francia szerző által feldolgozott kórusművet adtak elő.

Az Andikné Schmidt Mária vezetésével működő Döbröközi Gyöngykoszorú Hagyományőrző néptánccsoport párosai dinamikus és parádés tánccsokrot nyújtottak át a közönségnek, melyet kitűnően kiegészített Farkas Péter látványos szólótánca.

Az Alsómocsoládi Sólymok magyar füleknek talán szokatlan, nagy lelkesedéssel előadott lengyel daláról és táncairól megtudhattuk, hogy azokat egy lengyel önkéntes tanította be a mocsoládiaknak.

A Sásdi Általános Művelődési Központ (ÁMK) Szabóné Lovász Ágnes vezetésével 2002 óta működő Szellőcske Tánccsoportja La Fontaine a Holló és a Róka című, ötletes és mókás tánckoreográfiájával jelentkezett.

A szintén az ÁMK égisze alatt, Pintér Gáborné vezetésével gyakorló Csérige Tánccsoport elsőként üveges táncot adott elő. Az üvegekbe képzelt finom francia borok mellé a franciás hangulatot idéző zene társult a harmonika hangjával. Másodjára a Naptánc című koreográfiát láthattuk tőlük, amely kis fantáziával akár a Napkirály emlékét is felidézhette.

Ezután két férfialakulat gondoskodott a hangulatról. A Sásdi Őszidő Klub Férfikara lelkesen előadott katonadalokkal, míg a Magyarhertelendi Borbarát Dalkör nem kevesebb elánnal elénekelt bordalokkal jelentkezett.

A záróműsorszám, azaz a Lakatos Judit karnagy által rögzített kíséret mellett két fülbemászó francia sanzont rendkívül hangulatosan tolmácsoló dr. Kutas Péter dombóvári ügyvéd produkciója előtt eredményhirdetésre és a szervezők köszönetnyilvánításaira került sor.

A közönség ekkor tudhatta meg, hogy a Retúrjegy Európába fantázianév alatt meghirdetett, hat résztvevős, játékos európai uniós csapatvetélkedő harmadik helyén Döbrököz, második helyén Mecsekpölöske, míg a dobogó legfelső fokán - csupán kicsiny pontelőnnyel az ezüstérmes gárda előtt - Sásd végzett. A vetélkedőt a Baranya Megyei Európai Információs Pont munkatársai koordinálták.

A III. Európa Nap házigazdája, a sásdi önkormányzat nevében Székely Szilárd polgármester és Rabb Győzőné alpolgármester kihasználta a nyilvánosság adta lehetőséget és emléklapokkal köszönte meg a rendezvény támogatóinak - Jusztinger Krisztinának, a sásdi többcélú kistérségi társulásnak, a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesületnek és a Sásdi Vendéglátóipari Szakképző Iskolának - a felajánlásait.

A szervezők szintén emléklapot nyújtottak át a rendezvényen egy-egy tagállamot képviselő települések képviselőinek. Oklevél járt Mecsekpölöske, Alsómocsolád, Döbrököz, Felsőegerszeg, Mekényes, Kisvaszar, Gerényes, Magyarhertelend és Sásd csapatainak. Végül, de nem utolsó sorban a Völgység-Hegyhát Takarék különdíjával térhettek haza az alsómocsoládiak és a döbrököziek.

Rövidesen jelentkezünk az Európa Nap további történéseiről készült beszámolónkkal és képgalériánkkal is.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.