Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Október 25. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, fotó: Boros Brigitta

Gázpalackok robbantak Dombóváron – gyakorlaton a beavatkozó állomány

Gázpalackok robbantak Dombóváron – gyakorlaton a beavatkozó állomány

A Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szervezte azt a látványos gázpalack-robbantási gyakorlatot, amit ma tartottak Dombóváron a MOL Bázistelepén.

A gyakorlaton a hivatásos tűzoltóságok mellett az Atomerőmű Létesítményi tűzoltósága, valamint az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok is meghívást kaptak, akik közül többen éltek is a lehetőséggel.

A robbantási gyakorlat elméleti felkészüléssel vette kezdetét, melynek során a lakossági forgalomban lévő probán-bután gázpalackok tulajdonságaival, valamint a gázpalackok tüzének oltási szabályaival ismerkedett meg a beavatkozó állomány.

A robbanások ezt követően a MOL Bázistelepén következtek be hatalmas robaj, lángcsóva és füstfelhő kíséretében. A gyakorlat során három, különböző töltöttségű, valamint egy kemping gázpalackot röpítettek a levegőbe a szervezők ellenőrzött körülmények között. A gázpalackokat egyenként tűz hatásának tették ki, miközben hőkamerával, fényképezőgéppel és drónnal is felvételek készültek a kísérletről. A megfigyelés során mérték a gyújtás és a robbanás bekövetkezése között eltelt időt, a környezet és a gázpalack hőmérsékletét, a palackok körül elhelyezett bábuk viselkedését, valamint a robbanást követően a sérült gázpalack nyugalmi helyét. A kapott értékeket aztán a későbbi elméleti foglalkozások alkalmával közösen értékelik ki.

A beavatkozó állomány éles helyzetben is gyakran találkozik olyan káresetekkel, ahol gázpalack jelenlétében kell mentési tevékenységet végeznie, elég, ha csak egy lakás vagy családi ház tüzére gondolunk. Éppen ezért a gyakorlaton szerzett ismeretek, megfigyelések, tapasztalatok nagy jelentőséggel bírnak a tűzoltók számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.